|

Zvizdić u Albaniji: Možemo biti privlačan prostor za ozbiljne investicije

Zvizdić u Albaniji: Možemo biti privlačan prostor za ozbiljne investicije
10
F
FENA
26.8.2017. u 12:48
49
komentara
10

dijeljenja
Zvizdić u Albaniji: Možemo biti privlačan prostor za ozbiljne investicije
Kao samostalne države jesmo mala tržišta, ali kao zapadni Balkan sa gotovo 20 miliona stanovnika možemo biti vrlo privlačan prostor za vrlo ozbiljne investicije, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji prisustvuje danas u Draču neformalnom sastanku premijera zemalja zapadnog Balkana, čiji je domaćin premijer Republike Albanije Edi Rama.
Zvizdić je naglasio da je fokus današnjeg susreta u Draču jačanje ekonomske saradnje država zapadnog Balkana, a sastanku prisustvuju komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i potpredsjednik Svjetske banke za Europu i centralnu Aziju Cyril Muller, kao predstavnici institucija koje značajno učestvuju u finansiranju projekata BiH i regionalnih projekata na prostoru zapadnog Balkana.

Činjenica je da postoji veliki broj barijera, ali Zvizdić je kazao kako je na sastanku konstatirano da također postoji i veliki prostor za unapređenje trgovinske razmjene kao i za implementaciju i realizaciju bitnih investicionih projekata koji bi ovoga puta imali regionalni karakter.

"Svi smo prije svega opredijeljeni za dalje aktivnosti na putu evropskih integracija, ali svakako da takve aktivnosti podrazumijevaju i jačanje konkurentnosti regije zapadnog Balkana", naglasio je Zvizdić.

Učesnici današnjeg skupa u Draču najavili su organiziranje konferencija u narednom periodu na kojima će biti prezentirani ozbiljni investicioni projekti regionalnog karaktera, a za koju su svi iskazali interes.

"Razgovarat ćemo i o lakšem pristupu evropskim fondovima, od strane država zapadnog balkana, jer sve više sazrijeva mišljenje da zapadni balkan mora jednom ubrzanom dinamikom postati integrativni dio Evropske unije", zaključio je Zvizdić.

Cilj današnjeg neformalnog sastanka premijera država zapadnog Balkana u Draču je jačanje i produbljivanje regionalne suradnje i približavanje zapadnog Balkana Europskoj uniji.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...