BiH
51

Zvizdić: Stećci trebaju biti stavljeni na listu UNESCO-a

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu delegaciju UNESCO-a koju je predvodila generalna direktorica Irina Bokova.

Zvizdić je zahvalio na svemu što je ova organizacija uradila za BiH, posebno u periodu prošlogodišnjih poplava kada su mnogi spomenici bili ugroženi prirodnom katastrofom.

Razgovarali su o razvoju kulturne baštine i konstatovali da je važno baštinu integrirati u svakodnevnicu kako bi kulturno naslijeđe bilo u suživotu s ljudima kao dio ukupne kulturne tradicije.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Kancelarijom UNESCO u BiH i istaknuo važnost njihovog rada na projektima značajnim za BiH.

Rekao je da je izuzetno važno da u skorom periodu stećci budu stavljeni na listu UNESCO kako bi bili zaštićeni i kako bi se sačuvala zajednička historija naroda koji stoljećima žive na ovim područjima.

Saglasili su se da je izuzetno važan spoj kulturno - historijskog naslijeđa i ekonomije i turizma.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao goste o činjenici da BiH ima 2.300 nacionalnih spomenika, pet parkova prirode, od kojih se dva vode kao zaštićena područja i 900 spomenika koji čekaju da budu zaštićeni.

Razgovarali su i o Zemaljskom muzeju i saglasili se da je neophodno da se ova značajna institucija kulture što prije otvori za građane.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH pri UNESCO-u Ivan Orlić, saopćeno je iz Vijeća ministara.