Kršenje propisa
34

Zvizdić: Sporazum o plinifikaciji rafinerije Brod narušava suverenitet BiH

S. M.
Denis Zvizdić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom nelegalne plinifikacije Rafinerije nafte u Bosanskom brodu oglasio se dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić na svom Twitter profilu.
"U vezi sa skandaloznim postavljanjem plinovodne cijevi ispod korita rijeke Save kao međudržavne granice, a bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine, i na bazi tzv. Sporazuma između Republike Hrvatske i bh entiteta RS, podsjećam na tri važna propisa na osnovu kojih odmah mora reagovati Pravobranilaštvo BiH", napisao je Zvizdić.

On naglašava da bi vlasti Republike Hrvatske trebale znati da su samo države subjekti međunarodnog prava po Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora.

Također po Ustavu Bosne i Hercegovine, ističe Zvizdić, Predsjedništvo BiH je nadležno za vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora, a Parlamentarna skupština BiH odlučuje o saglasnosti za ratifikaciju ugovora te u tom smislu nije ispoštovana niti jedna od spomenutih procedura, što bi Hrvatska kao članica Evropske unije morala znati.

Zvidić napominje da po Zakonu o graničnoj kontroli, granična linija je isključiva nadležnost Granične policije Bosne i Hercegovine.

"Rijeka Sava predstavlja međunarodno priznatu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske", ističe Zvizdić te dodaje da svako zadiranje u granični pojas, bez saglasnosti države, predstavlja najgrublju povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

"Zbog toga tražim da se navedeni Sporazum proglasi ništavim, uključujući i sve posljedice koje proizilaze iz istog", zaključuje na kraju teksta.