BiH
36

Zvizdić se susreo sa Kurzom: Austrijski investitori zainteresovani za BiH

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu saveznog ministra za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije, Sebastiana Kurza.

Razgovarali su o poboljšanju saradnje u oblasti privrednih, kuturnih, obrazovnih i partnerskih odnosa. Razgovarali su i o evropskoj perspektivi BiH i zemalja Zapadnog Balkana i tom prilikom, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH čvrsto opredijeljena za put ka evropskim i NATO integracijama.

Saglasili su se da su bilateralni odnosi BiH i Austrije dobri i da ih treba unapređivati.

Ministar Kurtz je rekao da je u BiH veliki broj austrijskih privrednika i da se i u narednom periodu očekuje povećan broj firmi koje žele doći, što ukazuje na zainteresiranost austrijskih investitora da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da građanima BiH su neophodni povoljni krediti za mala i srednja preduzeća kako bi se zaposlili mladi i obrazovani ljudi. On je istaknuo da Vijeće ministra aktivno radi na poboljšanju poslovne klime i da reforme, između ostalog, i imaju cilj da se poboljšaju odnos prema stranim investitorima.

Razgovarali su i o predstojećem sastanku premijera država Zapadnog Balkana koji će se održati u Beču, 27.8.2015.godine i koji će biti posvećen regionalnoj saradnji i infrastrukturnim projektima. Ovaj sastanak je nastavak prošlogodišnjeg sastanka u Berlinu.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer.