{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović sa Kurzom razgovarao o bilateralnoj saradnji BiH i Austrije

18.6.2015. u 12:40
6
66
Čović sa Kurzom razgovarao o bilateralnoj saradnji BiH i Austrije
6
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović primio je danas saveznog ministra za Evropu, intergacije i vanjske poslove Republike Austrije u ime Predsjedništva BiH i poželio mu dobrodošlicu.
Razgovarano je o bilateralnoj saradnji BiH i Austrije i političkim odnosima, koji su veoma dobri i bez otvorenih pitanja. Istaknuto je da ima prostora za unapređenje saradnje u polju ekonomije i u oblasti trgovinske saradnje. Rečeno je da bi trebalo intenzivirati i raditi na poboljšanju investicijske klime u BiH, jer je Austrija jedan od vodećih partnera u oblasti investiranja u BiH.

Razgovarano je o aktuelnoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH i trenutnim aktivnostima na euroatlanskom putu BiH. Čović je informisao austrijskog ministra o daljem toku na usvajanju programa ekonomsko-socijalnih reformi i agendama koje bi u narednom periodu trebale biti usvojene na svim nivoima vlasti. U kontekstu razgovora o euroatlantskom putu BiH, izraženo je očekivanje da će Austrija nastaviti podržavati BiH na tom putu.

Ministar Kurz kazao je da se veza između BiH i Austrije zasniva na dobrim međuljudskim odnosima, ali i na dobroj ekonomskoj saradnji. Istakao je da su očekivanja od EU da se u BiH ostvari napredak u oblasti jačanja države i vladavine prava, kao i u oblasti uprave. Čestitao je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, te kazao da Austrija podržava evropski put BiH i očekuje usvajanje reformske agende.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovao savjetnik Branko Nešković, a u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, savjetnik Elvir Čamdžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: