{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović sa Kurzom razgovarao o bilateralnoj saradnji BiH i Austrije

18.6.2015. u 12:40
6
66
Čović sa Kurzom razgovarao o bilateralnoj saradnji BiH i Austrije
6
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović primio je danas saveznog ministra za Evropu, intergacije i vanjske poslove Republike Austrije u ime Predsjedništva BiH i poželio mu dobrodošlicu.
Razgovarano je o bilateralnoj saradnji BiH i Austrije i političkim odnosima, koji su veoma dobri i bez otvorenih pitanja. Istaknuto je da ima prostora za unapređenje saradnje u polju ekonomije i u oblasti trgovinske saradnje. Rečeno je da bi trebalo intenzivirati i raditi na poboljšanju investicijske klime u BiH, jer je Austrija jedan od vodećih partnera u oblasti investiranja u BiH.

Razgovarano je o aktuelnoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH i trenutnim aktivnostima na euroatlanskom putu BiH. Čović je informisao austrijskog ministra o daljem toku na usvajanju programa ekonomsko-socijalnih reformi i agendama koje bi u narednom periodu trebale biti usvojene na svim nivoima vlasti. U kontekstu razgovora o euroatlantskom putu BiH, izraženo je očekivanje da će Austrija nastaviti podržavati BiH na tom putu.

Ministar Kurz kazao je da se veza između BiH i Austrije zasniva na dobrim međuljudskim odnosima, ali i na dobroj ekonomskoj saradnji. Istakao je da su očekivanja od EU da se u BiH ostvari napredak u oblasti jačanja države i vladavine prava, kao i u oblasti uprave. Čestitao je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, te kazao da Austrija podržava evropski put BiH i očekuje usvajanje reformske agende.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovao savjetnik Branko Nešković, a u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, savjetnik Elvir Čamdžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: