BiH
9

Zvizdić se sastao sa Stoltenbergom: Očekujem da će na sljedećem samitu NATO-a biti aktiviran MAP

Klix.ba
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Tokom sastanka, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je strateški vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina odlučna da promoviše mir, stabilnost sigurnost i prosperitet u regionu i globalno, te da je opredijeljena za produbljivanje saradnje u oblasti odbrane i sigurnosti, te saradnje sa ciljem integracije regiona u evropske i euroatlantske integracije.

Upoznao je generalnog sekretara sa ispunjenjem uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO. Naglasio je da BiH nastoji da zadovolji uslove iz Tallinna kako bi NATO moga donijeti što prije odluku o aktiviranju MAP-a.
Predsjedavajući Zvizdić je upoznao generalnog sekretara sa napretkom koji je postignut u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini.




Generalni sekretar Stoltenberg je pohvalio progres BiH u realizaciji zadataka za aktiviranje MAP-a i naglasio da je potrebno u potpunosti ispuniti uslove dogovorene u Tallinu. Rekao je da NATO i BIH imaju zajednički interes, a to je jačanje saradnje u cilju sigurnosti. Zahvalio se na učešću BiH u NATO vođenoj misiji u Afganistanu u kojoj j u ovom trenutku 55 pripadnika Oružanih snaga BiH.



Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BIH treba postati članica NATO-a, ne samo zbog garancije unutrašnje sigurnosti, nego i zbog činjenice da će BIH prilagođavanjem standardima i vrijednostima koje zagovara NATO, postati savremena država u kojoj je demokratija, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava trajna kategorija.


Zvizdić je rekao da se Bosna i Hercegovina kroz učešće u NATO aktivnostima aktivno priprema kako bi u budućnosti bila kredibilan, pripremljen i ozbiljan saveznik koji će biti dodatna vrijednost ovom Savezu i da očekuje da će na slijedećem samitu NATO-a biti aktiviran MAP.


Sastanku je prisustvovao i Almir Džuvo, šef Misije BiH u NATO U Briselu.