Ne odustaju
102

Zvizdić: Razmislit ćemo o modelima vraćanja akciza u parlamentarnu proceduru

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministri u Vijeću ministara obratili su se javnosti u povodu druge godišnjice aktuelnog saziva izvršne vlasti, na kojoj su prezentirali rezultate dosadašnjeg rada.

Zvizdić je rekao da su prioriteti Vijeća ministara BiH vezani za evropske integracije, ekonomski razvoj, vladavinu prava te unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Istakao je da je BiH ostvarila najpozitivnije ekonomske parametre i da u ovom trenutku ima najmanju zaduženost u EU i regiji te da je otvoreno više desetina hiljada radnih mjesta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH pohvalio se da su sve tačke dnevnog reda u prethodnom periodu bile usvajane jednoglasno, što govori o dobroj saradnji unutar ovog organa izvršne vlasti.

Kako kaže, Vijeće ministara BiH nastavilo je raditi na realizaciji Reformske agende, a za manje od dvije godine realizovano je 55 mjera. On je rekao i da su poboljšani uvjeti izvoza na području EU, Rusije i Turske.

Istakao je da je 2016. godina bila najpozitivnija godina u kontekstu evropskih integracija, što je u konačnici rezultiralo i dobivanjem Upitnika Evropske komisije i utemeljenjem svih tijela u sistemu mehanizma koordinacije.

Što se tiče Upitnika EK, Zvizdić je otkrio da su u sistem uneseni svi odgovori osim odgovora Vlade RS-a, izražavajući nadu da će vlasti iz manjeg bh. entiteta uskoro privesti posao kraju.

On je rekao da je u martu 2017. godine BiH imala rekordan izvoz od 950 miliona KM, što je za 23 posto više nego u martu 2016. godine. Istakao je i da se regionalna saradnja odvija u pozitivnom smjeru, dodajući da je povjerenje bazni cilj Vijeća ministara BiH.

Podsjetio je da su u proteklom periodu stećci upisani na listu svjetske baštine UNESCO-a i da su funkcioneri imali niz sastanaka s brojnim međunarodnim predstavnicima, što je rezultiralo potpisivanjem brojnih međunarodnih sporazuma.

Kako kaže, BiH je priznata kao država koja može kredibilno realizovati svoje uvjete na evropskom putu. On je dodao da je BiH približena aktivaciji MAP-a te da u našoj zemlji prošle godine nije zabilježen nijedan odlazak bh. državljana na strana ratišta.

Istakao je da se u BiH vratilo 46 ekstremista, a ne hiljade te da je i tih 46 osoba tretirano u skladu sa zakonom. On je rekao da nisu zadovoljni borbom protiv korupcije, što je permanentni cilj Vijeća ministara BiH zajedno s borbom protiv organizovanog kriminala.

Na pitanje o nepostojanju parlamentarne većine na državnom nivou, Zvizdić je odgovorio da je evidentno kako je narušena parlamentarna većina i da svi svjedočimo snažnom početku izborne kampanje, što donosi neproduktivnost.

Što se tiče akcize, on je rekao da je u tom slučaju sve prebačeno s polja ekonomije na polje politike i da on nije čuo u parlamentarnoj diskusiji nijedan argument koji bi ga uvjerio da ne treba doći do povećanja akciza.

Zaključio je da će Vijeće ministara BiH razmisliti o modelima kojim će to pitanje vratiti u parlamentarnu proceduru.