BiH
0

Zvizdić razgovarao sa predstavnicima bošnjačke manjine u Albaniji

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić posjetio je danas zajednicu Bošnjaka u Albaniji.

U Konzulatu BiH u Draču, na čijem je čelu počasni konzul Fikret Klarić, čiji su preci porijeklom iz Mostara, razgovarali su o statusu koji ima ova bošnjačka manjina.

Konzul se zahvalio predsjedavajućem Zvizdiću na posjeti i rekao da je ona od izuzetnog značaja za bošnjačku zajednicu u Albaniji.

"U Albaniji u opštinama Šijah, Sukht i Džavzotaj živi oko deset hiljada Bošnjaka čiji su preci prije 140 godina stigli u Albaniju iz Mostara, Počitelja, Čapljine, Blagaja i Domanovića. Tokom posljednjih dvadest godina bošnjačka manjina je načinila veliki napredak. Osnovali smo Udruženje Bošnjaka 'Zambak' i imamo dvije domovine. To je naše bogatstvo i time se ponosimo", rekao je konzul Klarić.

Istaknuo je da status Bošnjaka još uvijek nije riješen i da ostale nacionalne manjine poput grčke, makedonske i crnogorske, već imaju riješen status.

Govorio je i o mogućnostima za dvojno državljanstvo i zamolio predsjedavajućeg Zvizdića da se založi za otpočinjanje procedure rješavanja ovih problema.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo prilikom da se susretne s Bošnjacima i rekao da su Bošnjaci u Albaniji vrlo vrijedan dio društva i da su se uspjeli integrirati u društvene tokove ove države.

Pohvalio je stoljetno njegovanje bosanskog jezika i rekao da su rijetke zajednice koje na ovakav način njeguju svoj identitet.

Predsjedavajući Zvizdić je obećao da će inicirati pokretanje procedure kako bi ova velika zajednica dobila status manjine u Albaniji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.