BiH
2

Zvizdić razgovarao sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Jaglandom

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u okviru posjete Vijeću Evrope u Strasbourgu sastao se sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom.

Razgovarali su o značaju predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope i o novom pristupu Evropske unije prema Bosni i Hercegovini. Istaknuli su veliki značaj stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, usvajanja reformske ekonomske agende, te niza zakona i strategija koje ubrzavaju evropski put BiH.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio generalnom sekretaru Jaglandu na pomoći i aktivnoj ulozi u realiziranju najznačajnijih događaja u vrijeme predsjedavanja Bosne I Hercegovine Vijećem Evrope. Generalni sekretar Jagland je čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na brzom djelovanju i skidanju BiH sa sive liste Moneyvala, te stavljanju BiH u rang država s redovnom procedurom izvještavanja.

Generalni sekretar se interesirao i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu u svjetlu migrantske krize i o pripremljenosti BiH za mogućnost prijema izbjeglica koji su u tranzitu za Evropu. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH spremna, u okviru svojih mogućnosti, pružiti pomoć izbjeglicama i da je Vijeće ministara BiH usvojilo operativne planove te da svakodnevno nadziremo situaciju na granicama države.

Sasastanku je prisustvovao ambasador BiH u Vijeću Evrope Almir Šahović.