BiH
0

Zvizdić: BiH je spremna primiti izbjeglice

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se danas u Strasbourgu s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur i upisao se u knjigu gostiju.

Zahvalio je na pozivu i prilici da se obrati pred Vijećem Evrope u vrijeme kada BiH predsjedava ovom institucijom.

"Predsjedavanje Vijećem Evrope predstavlja veliku čast i odgovornost za BiH i daje veliku šansu državi da se pokaže kao kredibilan partner", kazao je Zvizdić tokom susreta, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim predsjedavanjem.

Predsjednica Brasseur je pohvalila usvajanje niza strategija i reformske ekonomske agende i dodala da je to jedini ispravan put prema Evropskoj uniji.

Sugovornici su razgovarali i o izbjegličkoj krizi koja je prisutna u Evropi i mogućnostima za njeno prevazilaženje.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je Vijeće ministara BiH usvojilo operativne planove i da BiH prati situaciju u regionu te da je država spremna, ukoliko bude potrebe, da primi izbjeglice.

Podsjetio je da je Evropa sagrađena na kanonima slobode, tolerancije i jednakosti i da su upravo to vrijednosti zbog kojih izbjeglice žele u Evropu.

Predsjednica Brasseur je čestitala na skorašnjem otvaranju Zemaljskog muzeja i interesirala se o radu i finansiranju sedam institucija kulture BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je podvukao da su kultura i sport važan ambasador BiH i da ih smatra jednim od instrumenta ujedinjenja cijele BiH posebno mladih osoba.

Sastanku je prisustvovao ambasador BiH u Vijeću Evrope Almir Šahović, saopćeno je danas iz Vijeća ministara BiH.