BiH
1

Zvizdić posjetio kompaniju Higer Bus i industrijski park u Suzhou

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić posjetio je danas vodeću kinesku kompaniju Higer Bus u Suzhou. Ova kompanija predstavlja jednog od najbrže razvijajućih proizvođača autobusa u Kini i poznata je po inovacijama, istraživanju i razvoju, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Direktor kompanije je upoznao predsjedavajućeg Zvizdića sa nastankom kompanije, proizvodnim programom i tehnološkim inovacijama i unapređenjima i rekao je da je cilj kompanije da na najkvalitetniji način približi udaljenosti.

On je rekao da je Higer Bus Company rangiran na drugom mjesto po broju proizvedenih autobusa, a na prvom mjestu je po izvozu van Kine. Ova firma je jedini proizvođač autobusa koji je dobio odobrenje o izvozu bez prethodne provjere kvaliteta od strane kineskih vlasti. Higer Bus je postao prvi proizvođač autobusa koji je implementirao sistem kvaliteta ISO u kineskoj automobilskoj industriji.

Kompanija Higer Bus je prisutna i u BiH od 2007. godine i u ovom periodu je prodala preko 120 autobusa različitih profila i namjena autoprevoznicima iz Zenice, Prijedora, Međugorja, Gradiške i Banja Luke, kao i autoprevoznicima u regionu. Ova firma ima i vlastite servise koji se nalaze u Zenici, Prijedoru i Banjoj Luci. Sa ovim činjenicama, predsjedavajućeg Zvizdića je upoznao Filip Kecman, menadžer Higer Busa za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Zvizdić je danas obišao i Suzhou Industrial park i upoznao se sa razvojem grada u kojem se održava Samit zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine. Suzhou se počeo razvijati u moderni višemilionski grad tek 1994.godine i do danas u njemu živi preko 10 miliona stanovnika. U gigantskoj industrijskoj zoni se nalazi oko 30.000 firmi iz 90 zemalja svijeta. Ovaj grad predstavlja i turistički biser najmnogoljudnije kineske provincije Đijangsu i nosi epitet najljepšeg grada u Kini. Industrijski park Suzhou se nalazi na 70 kvadratnih kilometara i napravljen je u kooperaciji sa Singapurom. U fabričke komplekse uloženo je na desetine milijardi dolara.

Predsjedavajući Zvizdić će danas prisustvovati IV samitu premijera NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.