Sjednica Kolegija
13

Zvizdić pokušava deblokirati rad Parlamenta BiH: Na dnevni red stavio formiranje komisija

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sazvao je sjednicu Kolegija Zastupničkog doma PSBiH u proširenom sastavu te na dnevni red stavio formiranje stalnih komisija državnog organa zakonodavne vlasti.
Zvizdić je na dnevni red sjednice Kolegija Zastupničkog doma PSBiH, odnosno predsjedavajućeg, njegova dva zamjenika i šefova klubova parlamentarnih stranaka, kao tačknu dnevnog reda stavio i utvrđivanje preostalih prijedloga za izbor članova stalnih komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Druga i treća tačka su dogovor o radu 2. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i tekuća pitanja.

Još od decembra 2018. godine, odnosno od dana konstituisanja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, državna zakonodavna vlast nalazi se u potpunoj blokadi.

Razlog za to su blokade SNSD-ovih parlamentaraca koji odbijaju učestvovati u radu Parlamentarne skupštine BiH sve dok Predsjedništvo BiH ne imenuje Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Zbog tih opstrukcija nikada nisu formirane ni parlamentarne komisije, odnosno stalna radna tijela koja razmatraju akte prije nego se nađu na sjednici Zastupničkog doma PSBiH.

Riječ je o Ustavnopravnoj komisiji, Komisiji za vanjske poslove, Komisiji za vanjsku trgovinu i carine, Komisiji za finansije i budžet, Komisiji za saobraćaj i komunikacije i Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Neuspješni mandat Borjane Krišto na čelu Zastupničkog doma PSBiH je, pored neodržavanja sjednica, obilježilo i neformiranje parlamentarnih komisija.

Kako smo ranije pisali, u ovom momentu su zbog nerada Parlamentarne skupštine BiH blokirani finansijski sporazumi teški čak 772.775.517 eura, od kojih korist imaju svi građani BiH.

Državni parlamentarci, uprkos tome što ne održavaju sjednice redovno, primaju enormno visoke plaće i ostale naknade koje dostižu čak i 7.677 KM.