BiH
8

Zvizdić: Odnosi BiH sa Hrvatskom i Mađarskom su dobri i prijateljski

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu, sa ministrom vanjskih i evropskih poslova i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske Davorom Ivom Stierom i ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm i upoznao ih sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH.

Naglasio je da su euroatlantske integracije strateški cilj Bosne i Hercegovine i da je osnova za stabilan ekonomski i politički napredak države, integracija u EU i NATO.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao je da je u prethodnom periodu bilateralna saradnja dodatno intenzivirana u svim oblastima i naglasio da su konkretni rezultati vidljivi i u današnjem susretu i u potpisivanju Programa obrazovne i kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske i Memoranduma o razumijevanju o uspostavi direktne avionske linije između Sarajeva i Budimpešte.

Predsjedavajući Zvizdić i ministri Stier i Szijjártó su se saglasili da su međusobni bilateralni odnosi dobri i prijateljski.

Govoreći o saradnji sa Republikom Hrvatskom, predsjedavajući Zvizdić je rekao da jako cijeni dosadašnju podršku i pomoć Republike Hrvatske u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Naglasio je i značaj zaključivanja ugovora o evropskom partnerstvu koji će se desiti u narednom periodu i što će dati mogućnost da se tehnička, stručna i ekspertna pomoć iskoristi za što bolju pripremu bosanskohercegovačkih institucija za ispunjenje uvjeta za pristupanje Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Stier su se saglasili da je održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republik Hrvatske, prilika za razgovor o otvorenim pitanjima i za daljnje unapređenje saradnje.

U razgovoru sa ministrom Szijjártóm pozdravljeno je nedavno osnivanje Poslovnog vijeća BiH i Mađarske i podržane su aktivnosti koje će doprinijeti jačanju privrednih veza između dvije zemlje. Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio Mađarskoj na podršci u procesu evropskih i NATO integracija BiH i izrazio nadu da će se ona i nastaviti.

Tokom susreta, predsjedavajući Zvizdić je uputio poziv mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da zvanično posjeti Bosnu i Hercegovinu.