Sporni odgovor?
11

Zvizdić: Odgovori o popisu stanovništva u Upitniku odnose se na ekonomske kriterije

FENA
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović zatražio je odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o tome koja su pitanja iz Upitnika Evropske komisije odgovorena.

Također, upitao je oko kojih pitanja je napravljen kompromis i konkretno ga je zanimao odgovor koji se tiče popisa stanovništva i da li je kompromisno dogovoreno da se u Brisel pošalju podaci Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

"Da li na taj način priznajete rezultate popisa u tom entitetu", upitao je Bećirović podsjećajući da je nadležna komisija za evropske integracije odbacila informaciju o aktivnostima na evropskom putu BiH jer se poslanicima ne dostavljaju informacije o tom važnom procesu.

Predsjedavajući Zvizdić je kazao da su odgovori na Upitnik potrebni Evropskoj komisiji kako bi dobili neophodne ažurirane informacije i imali uvid u administrativne kapacitete, stanje političkog sistema i ekonomije, funkcioniranje institucija i provođenja zakonodavstva.

"Njime se ne preuzimaju obaveze niti se bilo šta legalizira i to je suština Upitnika. On neće biti jedini izvor informacija na osnovu kojeg će Evropska komisija pripremiti mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji", pojasnio je Zvizdić.

Napomenuo je da će se Evropska komisija koristiti i informacijama drugih institucija poput stručnih terenskih misija, izvještajima ambasadora država članica, izvještajima međunarodnih organizacija te praćenjem provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

Kada je u pitanju odgovor u vezi popisa stanovništva riječ je o pitanju iz ekonomskih kriterija gdje su, dodaje Zvizdić, podaci onakvi kakve ih prezentiraju svi nivoi vlasti u BiH u skladu s njihovim statističkim agencijama i u skladu s ekonomskim kriterijima vezanim za ovo pitanje.