Reakcija iz VM
40

Zvizdić o izvještaju EK: Postignut je ipak određeni napredak na evropskom putu

Klix.ba
Denis Zvizdić (Foto: H. M./Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: H. M./Klix.ba)
Privremeni izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini potvrdio je, prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, da je postignut napredak u odnosu na prethodno razdoblje, ali da je ponovo konstatirano da su političke opstrukcije usporile provođenje neophodnih reformi.

"Iako treba sačekati cjeloviti izvještaj, nakon što Evropska komisija pripremi Mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u Evropskoj uniji, činjenica je da se pozitivan dio iz političkih kriterija odnosi uglavnom na rad Vijeća ministara BiH, te se navodi da Vijeće ministara ostaje posvećeno EU putu, da su usvojene ključne strategije i da se očekuje usvajanje preostalih strategija, posebno energetske koju je VM pripremilo prije više mjeseci, i koja nije usvojena zbog nedostavljanja mišljenja sa nivoa entiteta. U izvještaju je naglašena funkcionalnost mehanizma koordinacije koji je kao jedan od realiziranih ciljeva iz Reformske agende, efikasno iskorišten za dostavu odgovora na Upitnik Evropske komisije", tvrdi Zvizdić.

Navodi da je u izvještaju pozitivno ocijenjeno usvajanje programa ekonomskih reformi, a da je naglašen i progres u privrednom sektoru i stvaranju kvalitetnijeg poslovnog okruženja, borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, što je rezultiralo skidanjem BiH sa tzv. "sive liste" FATF-a i Moneyvala.

"BiH je napredovala i kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava i prava manjina, ali ne smijemo zanemariti ocjenu koja se odnosi na ugrožavanje medijskih sloboda, bez kojih nema ni demokratskog društva. Još jedan pozitivan dio iz političkih kriterija je vezan za aktivnost Vijeća ministara BiH, a to je saradnja sa sektorom civilnog društva. Navedeno je i pozitivno ocijenjeno da je Vijeće ministara BiH u novembru prošle godine potpisalo Sporazum sa civilnim društvom", istakao je Zvizdić.

Naveo je da s aspekta makroekonomske stabilnosti konstatiran stabilan rast i povoljnija klima za strana ulaganja, i to je dobra poruka stranim investitorima.

"Naša je obaveza da im osiguramo efikasano pravosuđe i da provedemo reformu javne uprave, kako bi se trend značajnog rasta stranih investicija nastavio i ubuduće. Tim povodom pozivam entitetske Vlade na konstruktivnu ulogu u procesu usvajanja Strategije za reformu javne uprave u BiH", saopćeno je iz Vijeća ministara.

Ističu da je Evropska unija svim političkim liderima u BiH jasno i nedvosmisleno poručila da moraju preuzeti odgovornost i pokazati spremnost na kompromis kada je u pitanju provođenje odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, ali i usvajanje drugih zakona predviđenih Reformskom agendom, koji su blokirani iz dnevnopolitičkih razloga.

"Stoga još jednom pozivam sve lidere i učesnike aktuelnih političkih procesa, da pokušamo prevladati međustranačke tenzije i da se svi zajedno fokusiramo na ispunjavanje najvažnijih reformi, jer su evropski put i ekonomski razvoj BiH, ipak, puno važniji od predizbornih kampanja", zaključio je Zvizdić.