Uoči formiranja vlasti
89

Zvizdić: Nisu nam potrebni igrokazi sa zastavama, već pristup procesima

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je kako Bosni i Hercegovini nisu potrebni igrokazi sa zastavama, već ozbiljan pristup procesima koji donose mir i stabilnost.

"Rano je govoriti o definitivnim koalicijama na svim nivoima, ne samo na nivou BiH, iako ja želim da se Vijeće ministara što prije formira kako bi se radilo na evropskim integracijama, NATO integracijama, ekonomskom razvoju i jačanju vladavine prava", istakao je Zvizdić.

Naveo je da je prerano govoriti o tome kakve će većine biti formirane na svim nivoima vlasti u BiH.

"Nije dovoljno samo formiranje rukovodstava parlamenata da bismo govorili o čvrstim koalicijama. Koalicije moraju biti formirane na čvrstim programskim principima", istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Napomenuo je da se čekaju definitivne odluke CIK-a i da je to u ovom trenutku stav svih finalnih procesa koji treba da se dogodi.

"Svi očekuju da se to desi što prije kako bi se mogle nazirati koalicione i parlamentarne većine na svim nivoima", rekao je on.

Poručio je kako su ključne stvari dva vanjskopolitička prioriteta.

"To nije pitanje volje pojedinaca ili političkih stranaka, već pitanje sigurnosti BiH, što znači ekonomski prosperitet. Mi moramo stvoriti ambijent da mladi ljudi znaju da je njihov prosperitet u BiH", istakao je Zvizdić.

Dodao je da je to momenat poslije kojeg će svi procesi biti ubrzani i moći će se postići dogovori.

"Mi u Vijeću ministara se nadamo da će što prije doći do imenovanja kako bi se nastavili procesi koje smo mi radili prethodne četiri godine. To je bio samo početak jednog dugog, ozbiljnog i naprednog puta ka EU i NATO-u", rekao je on.

Istakao je kako Bosni i Hercegovini ne trebaju igrokazi sa zastavama.

"Nama treba ozbiljan pristup ozbiljnim procesima koji donose mir i stabilnost", zaključio je Zvizdić.