{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvizdić nakon sastanka s Merkel: BiH do kraja godine podnosi aplikaciju za članstvo u EU

9.7.2015. u 16:30
244
87
Zvizdić nakon sastanka s Merkel: BiH do kraja godine podnosi aplikaciju za članstvo u EU
244
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel u BiH najvažnijom posjetom koju je naša zemlja mogla imati u ovom trenutku.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba


"Bila je to konstruktivna, vrlo pozitivna i vrlo ohrabrujuća posjeta za BiH i za sve nivoe vlasti. Bila je ovo dobra prilika da je upoznamo o četiri ključna procesa koje u ovom trenutku realizira Vijeće ministara, a to je proces evropskih integracija i opstrukcije na tom putu, ekonomske reforme i projekti razvoja, vladavine prava i njegovanja regionalnih, dobrosusjedskih odnosa. Najviše smo razgovarali o sferi ekonomije i tu smo je upoznali o projektima koje je BiH kandidirala u sklopu Berlinske konferencije", rekao je Zvizdić.

Riječ je o projektima koji se tiču putne i željezničke infrastrukture, autoputa, vodnog transporta (Luka Brčko), zračnog transporta (širenje aerodroma Sarajevo) i Jadransko-jonskog autoputa koji prolazi kroz BiH.

"Kancelarka je bila zadovoljna načinom na koji su projekti izrađeni i dala nam je punu podršku koju će konkretizovati na sastanku u Beču 27. augusta", rekao je Zvizdić.

Razgovarano je i o detašmanima, jer će EU promijeniti pristup i politiku prema njima. Neće ostati u obliku u kojem je do sada bilo, te će predstavnici Vijeća ministara posjetiti Ministarstvo rada Njemačke kako bi osigurali da naši radnici mogu dobiti privremeno ili dugoročno zaposlenje u toj zemlji.

"Kandidovali smo i projekat razvoja malih i srednjih preduzeća u oblasti poljoprivrede, energetike, metalne i drvne industrija, turizma i IT sektora. Svaki projekat ocijenjen je realnim, a kancelarka je iskazala veliku zainteresovanost da pomogne BiH", rekao je Zvizidić

Kancelarka je istakla kako očekuje što skorije potpisivanje reformske ekonomske agende u vezi sa kojom se trebaju usaglasiti još neka pitanja, a predsjednik VM BiH misli da će to biti riješeno za nekoliko dana.

"Kada je riječ o procesima evropskih integracija, predstavili smo joj plan da do kraja ove godine, ukoliko ne bude bezrazložnih ili namjernih opstrukcija bilo kojeg nivoa BiH, podnesemo aplikaciju za članstvo, a to znači da bi u 2017. godini mogli dobiti kandidatski status. To je konačni cilj koji nas ponovo stavlja u fokus i vraća ka evropskim integracijama", naglasio je Zvizdić.

Kancelarka je iskazala zadovoljstvo zbog usvojenih strategija za borbu protiv korupcije i kriminala.

"Njena poruka je da je evropska perspektiva BiH izvjesna i da mi moramo raditi svoj dio posla", kazao je Zvizdić i pozvao sve nivoe vlasti da urade svoj dio posla kako bi BiH "rame uz rame" sa zemljama iz regije krenula ka EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: