Očekivanja u 2018.
19

Zvizdić nakon sastanka s Borisovim: Poslije izbora očekujemo kandidatski status za članstvo u EU

Piše: S. H.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je u Sarajevu ugostio premijera Bugarske Bojka Borisova s kojim je razgovarao o do sada urađenom poslu na putu ka članstvu naše zemlje u Evropsku uniju, ali i o izazovima u narednom periodu.

Zvizdić se zahvalio Bugarskoj što je kao zemlja koja je predsjedavala EU u prethodnih šest mjeseci kao prioritetno pitanje u Briselu držala status Zapadnog Balkana.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

"Želim se zahvaliti na svemu što je Bugarska u posljednjih 25 godina uradila za BiH, a posebno u zadnjih šest mjeseci. U toku Bugarskog predsjedavanja Zapadni Balkan je bio u fokusu interesa EU. To je za nas izuzetno važno jer je evropska perspektiva naš osnovni vanjski prioritet. Poslije izbora u BiH očekujemo dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH, kao i to da će doći do aktivacije MAP-a kao koraka ka članstvu u NATO", kazao je Zvizdić u svom obraćanju.

Zvizdić je govorio da je pored EU drugi prioritetan pravac naše zemlje ekonomski razvoj i razvoj infrastrukture.

"Na tome radimo kontinuirano. Naš treći pravac je očuvanje mira i borba protiv svih oblika ekstremizma. U sva tri prioriteta smo napravili značajan progres. On je malo zasjenjen jer u BiH aktivno traje predizborna kampanja, ali sigurno ćemo sačuvati pozitivan momenat, jer nam je evropska perspektiva i jačanje standarda građana na top listi prioriteta.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

Premijer Borisov je kazao da je s austrijskim kancelarom dogovorio da će i u narednih šest mjeseci fokus EU u velikoj mjeri biti na Balkanu.

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba

"Želio bih istaći dvije bitne stvari, a to su odnosi na relaciji Sofija - Skoplje, gdje imamo sporazum o dobrosusjedskim odnosima, ali i na relaciji Skoplje - Atina imamo važan napredak i sporazum o imenu. Kako bi slijedila ove primjere BiH može da nauči mnogo. Imamo novu evropsku perpsektivu za ove zemlje , a bit će razriješeno i pitanje Kosova i odnosa sa Srbijom. Bugarska je odličan primjer etničke i religijske tolerancije. Nakon izbora u oktobru morat ćete se odlučiti kojim putem želite ići. BiH je važna za Evropsku uniju", zaključio je Borisov.