Država blokirana
48

Zvizdić najavio da će i iduće sedmice zakazati sjednicu Vijeća ministara BiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je danas prekinuta sjednica Vijeća ministara BiH zbog nedolaska ministara iz reda HDZ-a BiH predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić najavio je da će i iduće sedmice zakazati sjednicu državnog organa izvršne vlast.
"Za danas zakazana 172. sjednica Vijeća ministara BiH je odgođena jer za njeno

održavanje i odlučivanje nije bilo kvoruma. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nastavlja raditi u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Poslovnikom o radu Vijeća ministara BiH te će nova sjednica Vijeća ministara BiH bit zakazana naredne sedmice", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sjednice Vijeća ministara BiH zakazuje predsjedavajući Denis Zvizdić, a koji je nakon što više od mjesec nisu zasjedali za danas zakazao sjednicu državne vlade, koja u konačnici nije održana jer nisu došli ministri iz reda HDZ-a BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio je HDZ BiH i SNSD za blokiranje rada državnih institucija podsjećajući da je predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije nekoliko mjeseci najavio da će HDZ-ovi ministri blokirati rad Vijeća ministara BiH.

U ovom trenutku kompletna izvršna i zakonodavna vlast na nivou institucija Bosne i Hercegovine je u blokadi. Predsjedništvo BiH kao organ izvršne vlasti već mjesecima ne održava sjednice jer ih Dodik ne saziva dok Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH od dana konstituisanja do danas nije održao nijednu sjednicu. Na čelu Zastupničkog doma PSBiH nalazi se Borjana Krišto iz HDZ-a BiH.

Još uvijek nije poznato zbog čega se blokira rad Vijeća ministara BiH s obzirom na to da Vijeće ministara BiH ima neograničen mandat za djelovanje, odnosno mandat za rad sve do izbora novog saziva Vijeća ministara BiH.

Mektić je prilikom današnjeg obraćanja medijima jasno kazao da nije u interesu građana BiH da se sjednice Vijeća ministara BiH ne održavaju te da je evidentno kako HDZ BiH i SNSD zanimaju samo njihovi politički interesi.