Odvojeni susreti
13

Zvizdić, Mektić i Borovac sastali se sa komesarom za ljudska prava Vijeća Evrope

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas su, u odvojenim susretima, informisali komesara Vijeća Evrope za ljudska prava Nielsa Muiznieksa o aktuelnoj političkoj situaciji i napretku BiH na euroatlantskom putu, stanju ljudskih prava i problemima povratnika u Bosni i Hercegovini, te sigurnosnoj situaciji u BiH i regionu.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su glavni vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine EU integracije i aktivacija MAP-a. Upoznao je komesara Muiznieksa o implementaciji Reformske agende i napretku BiH na euroatlantskom putu.

Istakao je da je nakon dugogodišnjeg zastoja Vijeće ministara BiH pokrenulo evropske procese i da je 2016. godina najuspješnija evropska godina naše zemlje. Dodao je da do kraja godine očekuje aktivaciju MAP-a za članstvo u NATO savezu i stjecanje statusa kandidata za EU u prvom kvartalu naredne godine čime bi se ostvarila dva važna politička uspjeha Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Zvizdić je govorio i o posvećenosti Vijeća ministara BiH regionalnoj saradnji i bilateralnim odnosima sa susjedima, posebno u procesu povratka i traženja nestalih osoba.

Informisao je komesara Muiznieksa da je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava javno poticanje na nasilje i mržnju, te zabranjuje negiranje sudskih presuda zločina protiv čovječnosti i genocida.

Komesar Muiznieks je izrazio zadovoljstvo što je došlo do napretka u ovoj oblasti. Rekao je da su pomenute izmjene i dopune krivičnog zakona BiH od interesa Vijeća Evrope, posebno regulisanje javnog govora mržnje i poticanja na nasilje. Rekao je da su u fokusu njegove posjete Bosni i Hercegovini tranziciona pravda i medijske slobode. Apelirao je na sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da javno osude sve napade na novinare i medije, te istakao da se problem Javnog RTV sistema BiH treba rješavati sistemski.

Tokom susreta sa komesarom Muiznieksom ministrica Borovac govorila je o stanju ljudskih prava u našoj zemlji. Rekla je da Ministarstvo kontinuirano radi na provođenju aktivnosti na ispunjenju preuzetih obaveza i primjeni međunarodnih instrumenata u oblasti ljudskih prava, kao i zaštite građana od svih oblika diskriminacije. Posebno je istakla pitanje izbjeglica i raseljenih osoba i upoznala komesara sa problemima povratnika u Bosni i Hercegovini. Dodala je da negativan utjecaj na proces povratka imaju napadi na povratnike.

Ministar Mektić je upoznao komesara za ljudska prava Vijeća Evrope sa sigurnosnom situacijom u BiH i u regionu. Također, razgovarano je o istraživanju ratnih zločina kao i zločina iz mržnje, posebno u slučajevima gdje su žrtve povratnici, te pitanju zaštite svjedoka.