Jasna parlamentarna većina
0

Zvizdić jedini kandidat za rukovodstvo Predstavničkog doma FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Jedina dosadašnja zvanična kandidatura za novo rukovodstvo Predstavničkog doma Federalnog parlamenta stigla je iz Stranke demokratske akcije (SDA) koja je za taj nivo kandidirala predsjedavajućeg za naredni četverogodišnji mandat Denisa Zvizdića.

Što se tiče kandidata za dvoje dopredsjedavajućih, nezvanična saznanja su da bi jedan od njih mogao biti Svetozar Pudarić iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, dok je još neizvjesno pitanje kandidiranja drugog dopredsjedavajućeg, Hrvata, rekao je danas agenciji Fena Safet Softić, predsjedavajući Predstavničkog doma u dosadašnjem četverogodišnjem mandatu, uoči sjednice tog parlamentarnog nivoa sazvane za 9. marta u Sarajevu.

Predstavnički dom, nakon prošlogodišnjih općih izbora u BiH, održao je konstituirajuću sjednicu novog saziva u novembru, ali konstituiranje ipak još nije završeno. Iako su novoizabrani poslanici položili tada zakletvu, nije izabrano i novo rukovodstvo Doma - predsjedavajući i dvoje dopredsjedavajućih, već je, prema tadašnjim obrazloženjima, ovo pitanje ostavljeno za kasnije, kad bude poznato ko će činiti parlamentarnu većinu nakon izbora.

Činjenica da je kandidiran član SDA Zvizdić, kao i da se, iako nezvanično, spominje Pudarić, član SDP-a, za dopredsjedavajućeg, znači da je parlamentarna većina praktično već jasna i da je čine stranke okupljene oko zajedničke platforme, ističe Softić.

Za razliku od Predstavničkog, konstituiranje novog saziva Doma naroda mnogo teže je išlo nakon oktobarskih izbora.

Konstituirajuća sjednica ovog parlamentarnog nivoa nije ni započela mada je bilo pokušaja, ali je dosadašnji predsjedavajući Stjepan Krešić sazvao za 10. marta, za dan kasnije po zasjedanju koje najavljuje Softić.