Nakon sjednice
8

Zvizdić: Inicirat ćemo sjednicu rukovodstva Parlamenta BiH i članova Predsjedništva BiH

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić rekao je kako će se inicirati zajednička sjednica kolegija oba doma državnog organa zakonodavne vlasti i članova Predsjedništva BiH, a na kojoj će biti govora o aktuelnim političkim problemima.

Nakon sjednice Kolegija Zastupničkog doma PSBiH u proširenom sastavu, odnosno sa šefovima klubova parlamentarnih stranaka, Zvizdić je rekao kako Srpski klub i SNSD još uvijek nisu dostavili prijedloge za članove komisija te da se predlaže da ispoštuju ovaj zahtjev i dostave imena.

Jedan od baznih zaključaka bio je i da se inicira sjednica Kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH (Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović, Borjana Krišto, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić) sa članovima Predsjedništva BiH (Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović) na kojim bi se govorilo o aktuelnim političkim problemima.

On je rekao da će u četvrtak biti održana sjednica Kolegija Zastupničkog doma PSBiH i da će se tada uputiti inicijativa za zajedničku sjednicu. Pojasnio je da je Dom naroda PSBiH sljedeći koji zakazuje zajedničku sjednicu te da će njima uputiti poziv.

"Ja sam legalista i nemam namjeru kršiti Poslovnik o radu i zakone. Stalno će insistirati da se stvore pretpostavke za održavanje redovne sjednice", kazao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da je rasprava na sjednici bila konkretna i da se ide korak po korak sve dok se u potpunosti ne približe stavovi. Što se tiče situacije u vezi s neformiranjem Vijeća ministara BiH, on je podsjetio da je Nikola Špirić iz SNSD-a ranije bio 16 mjeseci predsjedavajući Vijeća ministara BiH uprkos izborima, ali da je tada radila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

U vezi s izjavama političara iz susjedne Hrvatske Zvizdić je rekao da posljednje izjave iz Hrvatske jesu plod političke kampanje, ali da on može potvrditi kako je Hrvatska zagovornik evropskih integracija BiH, što pokazuje prijateljski odnos prema BiH.

Ukazao je i na određene probleme koje BiH ima s Hrvatskom, poput ratifikacije granice, Buškog jezera, Pelješkog mosta i drugih pitanja, a na kojima Hrvatska može pokazati da je dobar susjed BiH.