BiH
32

Zvizdić i entitetski premijeri usaglasili mehanizam koordinacije

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na današnjem sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i njegovih zamjenika ministara Vjekoslava Bevande i Mirka Šarovića s entitetskim premijerom Fadilom Novalićem i premijerkom Željkom Cvijanović konačno je usaglašen mehanizam koordinacije.

Na današnjem sastanku postignut je dogovor o svim spornim detaljima mehanizma koordinacije, odnosno o zamjerkama koje je imao HDZ BiH na dogovorene detalje između Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika.

Zvizdić je kazao kako će naredne sedmice mehanizam koordinacije biti konačno usvojen na sjednicama vlada, a da se najesen očekuje i upitnik Evropske unije.

"Već najesen ćemo dobiti upitnik i mehanizam koordinacije će biti u svojoj punoj i praktičnoj primjeni. On će nam biti važan instrument da adekvatno i brzo odgovorimo na pitanja koja ćemo dobiti", rekao je Zvizdić dodavši da je usvajanje mehanizma koordinacije u predizborno vrijeme pokazatelj da vlast zna odrediti prioritete.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović dodala je da je usvojeni mehanizam koordinacije koji je dogovoren "životan", odnosno da je primjenjiv u praktičnoj interakciji različitih nivoa. Dodala je da su uvedeni predstavnici svih nivoa vlast u skladu s njihovim ustavnim ovlastima. Napomenula je da mehanizam koordinacije nije nova institucija već tijelo preko kojeg će BiH pregovarati sa EU. Vlada RS-a će najkasnije sljedeće sedmice u četvrtak usvojiti dogovoreni tekst, a o svemu će se očitovati i Narodna skupština RS-a.

"Siguran sam da će to biti usvojeno jer je u interesu RS-a i ostalih u okviru BiH", dodala je Cvijanović.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je da će Vlada FBiH mehanizam koordinacije usvojiti već sutra ako tekst bude spreman.

Dodao je da je ovim jasno potvrđeno kojim pravcem BiH ide te da se ovim šalje poruka EU, koja ima i svoje probleme, da su vlasti BiH spremne postići konsenzus.

Podsjećamo, nakon dogovora Izetbegovića i Dodika predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović imao je zamjerku, jer kako je istakao, u mehanizam koordinacije nisu uvršteni kantoni, odnosno kazao je da je njihova odluka minimizirana, jer ih nije bilo u višim tijelima mehanizma odlučivanja.

Mehanizam koordinacije ne može biti funkcionalan dok ga zvanično ne potvrdi Vijeće ministara BiH, a HDZ je imao mogućnost da u toj instituciji blokira donošenje bilo kakve odluke, jer zakonski propisi uvjetuju da svaku odluku moraju podržati najmanje dva člana Vijeća ministara BiH iz svakog od konstitutivnih naroda.

Današnjem sastanku prisustvovala je i ministrica finansija u Vladi FBiH, kao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Davidi.