Upitnik EK
18

Zvizdić: Evropska komisija nije postavila pitanje o broju stanovnika BiH

Piše: Er. M.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je na današnjoj sjednici kako u Upitniku Evropske komisije nije bilo postavljeno nijedno pitanje koje se odnosi na broj stanovnika BiH.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović pitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koliko stanovnika ima država BiH u kojoj se on nalazi na čelu državne izvšne vlasti.

Magazinović je pojasnio kako pitanje postavlja s ciljem utvrđivanja činjenica, pri tome se referirajući na odgovore BiH na Upitnik Evropske komisije. Podsjetio je da su vlasti predaju odgovora na Upitnik Evropske komisije nazvale historijskom.

Zvizdić je odgovorio kako je činjenica da je Upitnik EK najznačajniji iskorak na evropskom putu BiH s obzirom na to da je riječ o najvažnijem aktu koji je naša zemlja predala Evropskoj uniji. Još jednom je ponovio da takav čin stvarno predstavlja historijski momenat.

Istakao je da se na Upitnike EK dugo čekalo, jer je BiH u proteklom mandatu bila u blokadi i da skoro ništa nije urađeno na evropskom putu zemlje. Podsjetio je kako je proces evropskih integracija deblokiran u sazivu vlasti na čijem čelu se nalazi on.

Što se tiče statističkih pitanja, on je kazao kako će Vijeće ministara BiH proslijediti Agenciji za statistiku BiH pitanje zastupnika Magazinovića, jer takvo pitanje ne postoji u Upitniku Evropske komisije.

Magazinović je prokomentarisao Zvizdićev odgovor ističući da nije tačno kako takvog pitanja nema u Upitniku EK, jer u političkim kriterijima postoje pitanja koja se odnose na broj stanovnika BiH. On je kazao kako je problematično što su u odgovoru na Upitnik EK navedeni različiti brojevi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH intervenisao je prilikom odgovora na pitanje drugog zastupnika, a zbog Magazinovićvog komentara. Zvizdić je rekao da je nekorektno što Kolegij Zastupničkog doma PSBiH ne dozvoljava članovima Vijeća ministara BiH da daju odgovore na komentare zastupnika.

On je rekao da Magazinovićev komentar ne korespondira sa činjenicama, nakon čega su počeli intervenisati zastupnici, mahom iz SBB-a, pozivajući se na zastupničku intervenciju. Zbog toga do kraja nije razjašnjeno šta je predsjedavajući Vijeća ministara BiH mislio reći.