Put ka stabilnosti
28

Zvizdić: Aktivacija MAP-a najkrupniji korak ka integracijama u NATO

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Bosna i Hercegovina je danas iz Brisela dobila pozitivnu i ohrabrujuću vrijest na koju se čekalo godinama, a to je da su članice NATO saveza pozvale BiH da dostavi svoj prvi godišnji program čime je aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) kazao je Feni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizić.

Naglasio je da aktivacija MAP-a predstavlja jedan od najkrupnijih koraka na putu ka integracijama u NATO savez, ali i izuzetan poticaj za nastavak reformskih procesa.

"Od sada ćemo se, osim pitanjima odbrane i sigurnosti, značajnije baviti i brojnim drugim oblastima iz sfere politike, ekonomije i vladavine prava. Umjesto igrokaza o zastavama kojima svjedočimo proteklih dana mislim da je jako važno da se posvetimo ključnim životnim pitanjima", naveo je Zvizdić.

Istakao je da je aktivacija MAP-a pitanje stabilnosti koja vodi ka sigurnosti, novim investicijama i ekonomskom prosperitetu BiH.

"Ekonomski prosperitet vodi ka otvaranju novih radnih mjesta i zadržavanju mladih, sposobnih i obrazovanih. Zbog toga je aktivacija MAP-a izuzetno važna, godišnji program i nastavak aktivnosti koje su vezane za NATO integracije. Očekujem i mislim da se buduća koalicija na državnom nivou mora bazirati na nastavku i na aktivnostima prioriteta koji su važni za BiH", rekao je Zvizdić navodeći da su to EU integracije, ekonomski razvoj i aktivnosti na putu BiH ka članstvu u NATO.

Zahvalio je članicama NATO saveza koje su prepoznale napore BiH na putu ka NATO integracijama. Zahvalio je i Predsjedništvu BiH u svim ranijim sazivima koji su uložili napor na donošenju potrebnih odluka i na usvajanju plana odbrane i modernizacije Oružanih snaga.

Također, zahvalio je Vijeću ministara BiH, posebno Ministarstvu odbrane BiH na aktivnostima koje su rezultuirale uknjižbom vojne imovine, ali i svim članovima OSBiH.

BiH je zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a dobila na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu.

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.