{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zvaničnici (ne) mogu u dvije fotelje

S
29.5.2010. u 09:48
0
1
Zvaničnici (ne) mogu u dvije fotelje
0
Zvaničnici (ne) mogu u dvije fotelje
Poslanici parlamentarnih stranaka u BiH trebalo bi prvo da riješe pravno pitanje koje se odnosi na izršavanje odluka Centralne izborne komisije BiH izrečenih izabranim zvaničnicima za koje bude utvrđeno da su u sukob interesa, smatra Maksida Pirić, portparol CIK-a.
"Sadašnja nedorečenost u Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH omogućava zvaničnicima i savjetnicima da ostaju na svojim funkcijama i poslije pravosnažnosti odluke CIK BiH kada se utvrdi da je neko u sukobu interesa. Naime, izvršenje kazne za sukob interesa je ostavljeno na volju organa koji je imenovao te političare, a ne CIK BiH" , rekla je Pirićeva za "Večernje novosti".

Komentarišući prijedlog zakona kojim Martin Raguž, poslanik u Predstavničkom domu parlamentra BiH traži da se političaru za otkrivanje sukoba interesa izrekne novčana kazna od 1.000 do 10.000 KM i da mu se dopusti 60 dana da ispravi grešku, a tek ako to ne učini, da mu se izrekne mjera zabrane kandidovanja, Pirićeva je istakla da bi poslanici, umjesto što žele blaže kazne za sukob interesa, prvo trebalo da riješe ove pravne nedorečenosti.

Iz OHR-a su apelovali da se ovaj zakon povuče iz parlamentarne procedure i pojasnili da bi se izmjenama postojećeg zakona ukinula svaka značajna inicijativa da političari riješe sukob interesa prije preuzimanja dužnosti.

Prema sadašnjem zakonu, ukoliko se otkrije da je političar u sukobu interesa, a radi u zajedničkim instutucima BiH, slijedi mu zabrana kandidovanja na četiri godine i kazna od 10.000 KM.

Poslanici u Predstavničkom domu odlučili su da zakon koji je predložio Raguž razmatraju po skraćenom postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: