Sve je do morala
0

Političari u BiH neće biti kažnjeni ako lažu o imovini

Piše: Stevan Vukčević
Parlament BiH
Parlament BiH
Iako političari i funkcioneri u BiH ne podliježu nikakvoj sankciji ako u imovinskom karton ne prikažu svoje stvarno imovinsko stanje, takva praksa se neće ni mijenjati do daljnjeg jer nema nikakve volje ili inicijative da se to promijeni. Šansa za to bili su najnoviji prijedlozi izmjena izbornog zakonodavstva, u kojem se ovim pitanjem opet niko nije bavio.

Naime, interresorna radna grupa Centralne izborne komisije BiH koja je radila na izmjenama Izbornog zakona i koja treba da u izborni zakon uvrsti presudu Evropskog suda za ljudska prava, nije ni pomenula ovaj član izbornog zakona i kao takvog ga je uputila u parlamentarnu proceduru, pa će tako funkcioneri i dalje biti samo moralno odgovorni ako ne predstave svoje pravo imovinsko stanje.

Suad Arnautović, član CIK-a BiH kaže da se dugo oko ovog pitanja raspravlja, te da nije bilo nikakvih amandmana unutar radne grupe za ovu odredbu.

On kaže da je bio slučaj prije par godina da je kandidat za predsjedništvo BiH "izostavio" iz imovinskog kartona svoju vilu na moru, te da mu je objašnjenje za to bilo da se plašio od lopova da mu ne obiju kuću.

"Situacija je dosta apsurdna i postavlja se pitanje šta zakonodavac želi. Kada dužnosnik dođe na funkciju on ne bi smio da se okoristi od toga. Zato se treba provjeriti koliko je bilo stanje kad je došao a koliko kad je odlazio nakon četiri godine", objasnio je Arnautović., naglašavajući da je do sada kažnjeno blizu 20 funkcionera sa nekim simboličnim kaznama u iznosu od 200 do 300 maraka.

"U međuvremenu je na snagu stupio zakon o Agenciji za prevenciju korupcije koja će imati zadatak da propisuje metodologiju za prikupljanje podataka o imovini javnih službenika", objašnjava Arnautović, naglašavajući da je trenutno obaveza CIK-a BiH samo da dostavi javnosti ove podatke, te da ne odgovara za njihovu tačnost.

Prema sadašnjim nadležnostima CIK BiH predviđeno je da funkcioneri ne podliježu nikakvoj sankciji, osim one moralne i javne, ako ne prijave svu imovinu koju imaju, ali naglašavaju da svi funkcioneri moraju dostaviti kartone do određenog roka.

"CIK može da izrekne novčane kazne samo u slučaju ako funkcioneri ne dostave na vrijeme svoj imovinski karton, a te kazne su od 200 do 3.000 KM", kazala je Maksida Bajramović, potparol ove institucije.

Dušanka Majkić, član ove interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakona BiH je kazala da su vršene samo tehničke izmjene i da se imovinski kartoni nisu pominjali ali da je evidentno da su neki ljudi došli do enormnog bogatstva, te da ovu stvar treba što prije riješiti.

"U ovoj zemlji ima mnogo krupnih i sudbonosnih stvari koje treba što prije rješavati, a ovo je samo jedna od njih", kazala je Majkićeva.

Kada je u pitanju izmjena zakona zbog presude Evropskog suda za ljudska prava, ona je ponovila da tek kada se izmijeni ustav, može se uspostaviti izborni zakon, te da se Savjet ministara trenutno, kako je rekla, "bavi akcionim planom na koji način će se ova presuda ugraditi",