Interresorna radna grupa
0

Okončan rad na izmjenama Izbornog zakona BiH

FENA
Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka završila je rad u vezi s prijedlogom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Članovi Interresorne radne grupe danas su razmotrili prečišćeni tekst prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Prema riječima člana Centralne izborne komisije BiH i Interresorne radne grupe Suada Arnautovića danas nisu usvajane nikave nove norme, nova rješenja.

Upitan šta je suština predloženih izmjena, Arnautović je kazao novinarima da bi se ono što je do sada usvojeno, u najkraćem, moglo definirati kao tehničke izmjene, izmjene izbornog zakona koje bi trebale da pomognu organima za provođenje izbora lakšu provedbu Izbornog zakona BiH.

"Možemo reći da se u ovom što je usvojeno radi o tehničkom poboljšanju Izbornog zakona BiH“, kazao je Arnautović.

On je na sjednici Interresorne radne grupe postavio pitanje da li će u vezi s presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić - Finci“ Centralna izborna komisija dobiti određene upute.

"Mi smo organ za provođenje izbora i ne možemo biti u dilemi, ne možemo biti u nedoumici šta i kada i kako. Znate da smo, naprimjer, na posljednjim lokalnim izborima 8. maja raspisivali izbore, a 7. maja je u Parlamentu usvojen amandmn na Izborni zakon u vezi s glasačima Srebrenice, koji je tumbe preokrenuo odnos CIK-a prema registraciji takvih birača i kandidata. To je ogroman posao“, kazao je Arnautović.

Zašto, dodao je, da nam se neka slična situacija desi sad, da se dan pred raspisivanje izbora usvoje neki drastični amandmani koji će zahtijevati od izborne komisije veoma široku aktivnost.

"Zar ne možemo sada, tokom februara ili početkom marta, dobiti određene upute ide li se na izmjene Ustava i Izbornog zakona u tom pogledu ili ne“, kazao je Arnautović novinarima.

Interresorna radna grupa će, nakon što je završila posao na prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, započeti aktivnosti u vezi s izmjenama Zakona o finansiranju političkih stranaka.