Seminar za javne ličnosti
4

Zurovac: Političke stranke u BiH vrše pritisak na medije

FENA
Vijeće za štampu u BiH u saradnji s Predstavništvom Fondacije Konrad Adenauer u BiH, organizirala je danas u Sarajevu seminar za nezavisne kandidate, predstavnike političkih partija i institucija vlasti u BiH o temi "Javne ličnosti i javni interes - Odgovornost i komunikacija s medijima".

Cilj seminara koji će biti održan i u Mostaru, Banjoj Luci i Brčkom je upoznavanje s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Kodeksom za štampu i online medije BiH i Žalbenom procedurom Vijeća za štampu u BiH kako bi se doprinijelo osiguravanju prava javnosti na istinitu i profesionalnu informaciju.

Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac je kazala da se u predizborno vrijeme uvijek očekuje veći pritisak na medije i gušenje slobode medija, a mediji u BiH umjesto da budu "čuvari demokratije" bivaju ugroženi više nego ikada do sada.

"Nekada smo imali jednu partiju koja je sve kontrolirala, a danas imamo različite centre moći i političke partije te političare koji uzimaju sebi za pravo da rade pritisak na medije ili da ih koriste radi vlastite promocije ili promocije svoje političke opcije. U takvom slučaju nema novinarstva i slobode govora, a bez toga nema ni demokratije", smatra Zurovac.

Kao drugi problem, Zurovac navodi govor mržnje prema drugima i drugačijima, prema različitim nacionalnostima koje su u manjini što je u porastu u BiH i može stvoriti uznemirenje javnosti, dodajući da mediji ne mogu sve sami regulirati ako političari u svojim predizbornim skupovima koriste pogrdne riječi ili su nasilnici.

Direktorica Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH Sabina Woelkner naznačila je značaj odgovornosti koja je na medijima da prenose jasnu i tačnu informaciju, a tu je obaveza političara koji bi trebali biti odgovorni prema javnosti.

"Odgovornost je u deficitu. Ni u jednoj zemlji nije idealna situacija, uvijek postoji manjak odgovornosti političara ili medija, ali situacija u zemlji BiH, koja je u tranziciji, je još i nešto gora nego u demokratijama koje su već uspostavljene", pojašnjava Woelkner.

Zbog toga je velika važnost u političkim predizbornim kampanjama tokom kojih je moguće uvidjeti koliko se svaki političar drži odgovornosti preuzimajući ulogu u javnosti.

Podsjetila je da je većina političkih partija u BiH potpisala kodeks ponašanja u predizborno vrijeme što je dobar korak ka preuzimanja veće odgovornosti, a poslije izbora će biti analizirana kampanja političkih subjekata čime će se baviti i Fondacija Konrad Adenauer.