Zadovoljan procesom
118

Zukorlić: Svojom kandidaturom sam dinamizirao izbor za reisu-l-ulemu

A. P.
Muamer ef. Zukorlić (Foto: D. S./Klix.ba)
Muamer ef. Zukorlić (Foto: D. S./Klix.ba)
Muamer ef. Zukorlić, kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH, bio je drugoplasirani na današnjem glasanju za novog vrhovnog poglavara, a poslije proglašenja Huseina ef. Kavazovića novim/starim reisu-l-ulemom uputio mu je čestitke i izrazio zadovoljstvo što je proces protekao u najboljem redu.
"Naši programi su se razlikovali, ali ne po pravcu kretanja Islamske zajednice nego po intenzitetu i dinamici. Ja sam smatrao da ova zajednica ima dobar pravac, ali da treba da se dinamičnije razvija. Većina birača je smatrala drugačije. Mi smo dva kandidata, ali smo jedna strana. Islamska zajednica je jedna strana", rekao je Zukorlić.

Dodao da je ostvario svoje ciljeve u značajnoj mjeri i da je obišao sva muftijstva u BiH i mešihate van zemlje. Svoje poglede i sebe stavio je na raspolaganje reisu-l-ulemi.

Zahvalio se i članovima koji su glasali za njega, rekavši da su imali "jedan stepen odvažnosti", ali poručio da su oni dotad bili njegovi birači, ali da će od ovog trenutka oni služiti onome ko je imao većinu.

"Zadovoljan sam što sam svojom kandidaturom dinamizirao izbor, dao čar i kvalitet", dodao je uz poruku da nadu da će reis uzeti mnogo toga iz njegovog programa.

"Nema nas viška, potrebni su svi pod ovim bajrakom", istakao je na kraju svog obraćanja.

Podsjetimo, članovi Sabora Islamske zajednice BiH danas su izabrali Huseina Kavazovića za novog/starog reisu-l-ulemu koji će i narednih sedam godina obnašati funkciju duhovnog poglavara muslimana u našoj zemlji i dijaspori.

Biralo se između Huseina Kavazovića i Muamera Zukorlića, a novi/stari reis je dobio 291 glas u odnosu na Zukorlića koji je osvojio 82 glasa.