BiH
0

Zukić: Politički sumorna 2012. godina, rješenje su vanredni izbori

FENA
Amir Zukić
Amir Zukić
Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), rezimira da je 2012. godina bila politički sumoran period Bosne i Hercegovine iako je njen početak obećavao bolju konačnicu.

Za pogoršanje političke situacije tokom godine, koje se odrazilo i na ekonomske (ne)prilike, Zukić okrivljuje "politički avanturizam" lidera Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatka Lagumdžije.

"Ako ovu godinu cijenimo kao politički sumornu, najavljene izmjene većeg broja temeljnih zakonskih rješenja te Ustava obećavaju crnu 2013. izazvat će nesagledive posljedice koje će ugroziti ustavnu nadležnost BiH i ustavnu poziciju entiteta. Etnokriteriji će biti presudni u donošenju odluka i funkcioniranju svih nivoa vlasti. Suspendirat će jačanje građanske demokratije u BiH. Cijena Lagumdžijinog političkog opstanka je provođenje ciljeva po diktatu Milorada Dodika i Dragana Čovića", riječi su generalnog sekretara SDA.

Izazivanje političke krize, za koju on optužuje lidera SDP-a, dovelo je do produbljivanja ekonomske krize, do politike zaduživanja i ambijenta od kojeg bježe investitori.

"U ovakvim prilikama, najbolje rješenje su vanredni izbori koji moraju biti održani prije najavljenih zakonskih izmjena", smatra Zukić.

Kao pozitivan događaj u ovoj godini navodi to što su "građani BiH rekli 'ne' navedenoj politici na lokalnim izborima", cijeni Zukić, ističući primjere koji su po njegovom mišljenju pozitivne odlike 2012.

U takve ovogodišnje primjere on ubraja i uspjehe nogometne reprezentacije naše zemlje.

Zukić se nada da će sve probosanske snage u parlamentima i široj javnosti zaustaviti u 2013. eroziju derogoranja nadležnosti BiH.