Teško da može biti popravnog
0

Jerlagić: Hvalospjevi su bez osnova, ovo je godina negativnih trendova

FENA
Amer Jerlagić (foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Godina koja je na izmaku bila je godina izuzetno negativnih trendova u ekonomiji, politici, socijalnoj sferi pa i u kulturi, ocijenio je danas u Sarajevu na novogodišnjoj konferenciji za novinare predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

Naveo je da je u 2012. godini BiH tri puta gubila kreditni rejting, dok je priliv stranih investicija u odnosu na 2010. manji čak za 12 puta.

Bez obzira na "hvalospjeve" iz SDP-a i SBB-a, kaže Jerlagić, BiH je od oktobra dobila četiri negativne ocjene: od Evropske komisije, Valentina Inzka u Ujedinjenim narodima, PIC-a i na kraju od Evropskog vijeća.

"Nakon ovakvih ocjena teško da popravnog može i biti", smatra predsjednik SBiH.

Kao jedinu pozitivnu stvar u 2012. godini izdvaja presudu Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, koja je potvrdila nastojanja Stranke za BiH.

Komentirajući jučerašnju odluku predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da poništi odluku o prihvatanju ostavke Desnice Radivojevića, Jerlagić kaže da će se uprkos tome kriza u Federaciji BiH nastaviti. Jedino rješenje vidi u stvaranju koncentracione vlade kojoj bi u preostale dvije godine mandata jedini cilj bili građani.

Predsjednik SBiH se posebno osvrnuo na jučerašnju posjetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Banjoj Luci, istaknuvši da je ono što se tamo desilo bilo teška zloupotreba instituta specijalnih veza.

Naime, oni su razgovarali o energetskim projektima na Drniji, a granica je isključiva nadležnost države BiH. Jerlagić kaže da je to narušavanje teritorijalnog integriteta zemlje.

Istaknuo je i da se jučer ponavljala fraza da je "Srbija garant Dejtonskog sporazuma", iako je to neistina, jer su susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska, strane potpisnice, a garanti su bile velike sile.

Zaključio je da je institut specijalnih veza postao samo "ušminkama agresija na BiH".

Ocjenu rada državnih institucija u 2012. godini dao je zastupnik SBiH u Predstavničkom domu PSBiH Beriz Belkić, naglasivši da i dalje traje borba za fotelje i da se ne zna ko je vlast, a ko opozicija.

Pritom je naveo da je i SDA i dalje stranka koja je dijelom na vlasti na državnom nivou, jer je njen lider Sulejman Tihić član Kolegija Doma naroda a njeni kadrovi i dalje vode niz državnih institucija.

PSBiH i nakon dvije godine radi bez programa rada, dok Vijeće ministara BiH i dalje radi po programu starog saziva, ukazuje Belkić.

Osim očite neefikasnosti u radu parlamenta, Belkić je ukazao i na tendenciju potpune ovisnosti rada parlamenta od volje lidera vladajućih stranaka.

"Zakonska rješenja sve kreiraju na nivou lidera koji su izmjestili nadležnosti parlamenta", poručio je.

Na nivou Federacije BiH zabilježen je pad aktivnosti svih institucija, što je za posljedicu imalo pad standarda građana, ocijenio je šef Kluba zastupnika SBiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Omer Vatrić.

Smatra da se pokazalo da na nivou Parlamenta FBiH nema ni plana ni kontinuiteta, a nakon prekompozicije parlamentarne većine došlo je do pokušaja izmještanja Vladinih ingerencija u Parlament.

Aktivista SBiH iz Vlasenice Samir Okić je ukazao da je 2012. bila godina u kojoj je proces povratka potpuno stao, a povratnici su u najtežoj situaciji od Daytona i bukvalno gladuju.

Zato je vladajućim strankama poručio da se BiH brani na Drini, a ne u Sarajevu.