{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
SBiH: Paljenje automobila i hakiranje stranice su mafijaške poruke

3.1.2013. u 12:39
72
28
SBiH: Paljenje automobila i hakiranje stranice su mafijaške poruke
72
Nedavno paljenje njihovog automobila u javnoj garaži na Koševskom brdu i hakiranje zvanične internet stranice u Stranci za BiH su ocijenili kao pucanj u demokratiju i slobodu.
Salem Halilović, generalni sekretar Stranke za BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Salem Halilović, generalni sekretar Stranke za BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Službeni automobil ove stranke je zapaljen 30. decembra u 21:20 sati. Kako je na koferenciji za medije kazao predsjednik SBiH Amer Jerlagić, nakon uviđaja je isključena mogućnost samozapaljenja i utvrđeno je da je automobil namjerno zapaljen. Osim toga, kako je kazao, u posljednje vrijeme nekoliko puta je hakirana službena internet stranica SBiH, a posljednji put se to dogodilo neposredno nakon paljenja automobila, pa se ne isključuje mogućnost da su ova dva događaja povezana.

Nakon hakiranja stranice ostavljene su i poruke koje su bile na engleskom jeziku, a glase: "Mi ne zaboravljamo" i "Mi ne opraštamo".

U SBiH su ocijenili kako oba događaja izgledaju kao poruke koje dolaze iz mafijaškog i podzemnog miljea. Također, rečeno je kako SBiH očekuje da nadležne policijske agencije otkriju počinioca, kao i nalogodavca ovih krivičnih djela, te da oni u stranci ne sumnjaju na bilo koga ko bi mogao narediti ili počiniti takvo što.

Jerlagić je upitao kome i zašto smeta SBiH: "Možda što stranka vodi računa o državnoj imovini, javnim dobrima. Ili što smo skrenuli pažnju na kriminalno prometovanje državnom imovinom?", kazao je Jerlagić.

Amer Jerlagić, predsjednik SBiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Amer Jerlagić, predsjednik SBiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Generalni sekretar SBiH Salem Halilović se osvrnuo još jednom i na proteklu godinu koja je politički i ekonomski za BiH izgubljena. Ocijenio je da je 2012. bila teška i depresivna, godina iznevjerenih očekivanja, prije svega iznevjerenih građana.

"Politički lideri vladajućih stranaka su prevarili i međunarodnu zajednicu lažnim obećanjima", kazao je Halilović.

Bh. lideri nisu ozbiljno shvatili ni smanjenje kreditnog rejtinga, a među njima ne postoji ni konsenzus o brojnim pitanjima, između ostalog ni o evoatlantskim integracijama.

U SBiH ističu da je za njih važna stvar, koja je obilježila prošlu godinu, odluka Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, ali ističu da se, nažalost, stalo u rješavanju tog bitnog pitanja za našu zemlju.

Kada je riječ o godina pred nama, u SBiH nisu optimistični. Izrazili su sumnju da BiH sa sadašnjim vladajućim političkim strukturama može napraviti bilo kakav ozbiljan pomak ka evropskim integracijama.

"Nažalost, u ozbiljnim evropskim političkim krugovima Bosna i Hercegovina je sada neozbiljno shvaćena. Što se tiče 2013. godine, od vladajućih političara očekujemo toliku dozu ozbiljnosti da bar prestanu obećavati, a građani će se morati naoružati strpljenjem", dodao je Halilović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: