{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Adnan Huskić: U 2013. slijedi opća defanziva građanske ideje

F
2.1.2013. u 13:30
5
7
Adnan Huskić: U 2013. slijedi opća defanziva građanske ideje
5
Adnan Huskić: U 2013. slijedi opća defanziva građanske ideje
Foto: Klix.ba
Lokalni izbori 2012. i rezultati tih izbora događaj je koji je za političkog analitičara Adnana Huskića obilježio prošlu godinu u Bosni i Hercegovini i u pozitivnom i u negativnom smislu.
"Posmatram ih pozitivno jer ukazuju na određeno uozbiljenje biračkog tijela u BiH. Isprazna retorika, etno-nacionalno nadmetanje, a loši rezultati vlasti su dijelom prepoznati i kažnjeni. Loša stvar je, međutim, što se biračko tijelo dijelom priklonilo nacionalistima vulgaris, ili starim etno-nacionalističkim strankama, koje su nas i dovele u ovu političku situaciju. Dakle, s jedne strane, dobro je što birači kažnjavaju neuspješne politike, a loše što pamte samo dvije godine unazad", rekao je Huskić u intervjuu za Fenu.

Huskić očekuje i nada se da će, pošto ekonomske projekcije za 2013. nisu nimalo dobre, a situacija u budžetima svih nivoa, a posebno onih ispod nivoa države jako loša, "morati doći do nužnog smanjenja javne potrošnje".

"S druge strane, fantastična nesposobnost svih dosadašnjih vlasti da se obračuna s neproduktivnom javnom administracijom i rastjera te vrhunske stručnjake u svojim oblastima u privatni sektor koji žudi za njima, govori mi da će vlast i ovaj put ići na linearna smanjenja budžetskih rashoda i povećanja nameta i poreza uništavajući pritom esencijalne servise za građane, kao što su zdravstvo i školstvo, a gušeći bilo kakvu privatnu inicijativu. Dakle, sve u svemu, očekujem goru godinu od ove", kazao je Huskić u razgovoru za našu agenciju.

Što se tiče političkih predviđanja, Huskić smatra da će do kraja 2013. stranke na vlasti dogovoriti paket amandmana na Ustav BiH "koji će podrazumjevati i kompletnu etnoteritorijalizaciju BiH, jačanje ustavne asimetrije, te opštu defanzivu građanske ideje u BiH".

"Također očekujem da će rezultati, sad već sigurno za oktobar odloženog, popisa postati najvažnija tema svih političkih i svakih drugih razgovora. Bosanci, Bošnjaci, konstitutivci, Ostali, građani, dominirat će političkim diskursom, posebno pred kraj godine, kako budemo ulazili u 2014., za koju su zakazani opšti izbori", kazao je za Fenu politički analitičar Adnan Huskić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: