Nezaposlenost najveći problem
2

Blagovčanin: BiH ima dvije opcije - izolaciju ili aplikaciju za članstvo u EU

FENA
Srđan Blagovčanin
Srđan Blagovčanin
Buđenje građana i sve otvorenije izražavanje nezadovoljstva stanjem u zemlji koje se manifestovalo protestima i štrajkovima, pozitivni su događaji koje iz prošle, 2012. godine, izdvaja izvršni direktor Transparency Internationala Bosne i Hercegovine Srđan Blagovčanin.

"Tokom godine imali smo priliku da vidimo proteste u Banjoj Luci, nedavno u Zenici, zatim brojne štrajkove. Mislim da se polako bližimo pragu tolerancije građana zbog lošeg stanja u zemlji. Očekujem da će izražavanje nezadovoljstva građana biti nastavljeno i pojačano i tokom naredne godine i s tim će nosioci vlasti u zemlji moraju računati", kazao je u razgovoru za Fenu Blagovčanin.

S druge, negativne strane za izvršnog direktora TI-ja BiH, izdvaja se teška politička i nemogućnost da se izađe iz začaranog kruga blokade svih reformskih procesa, a "što se ponavlja iz godine u godinu".

"To dakako ima za posljedicu i teško ekonomsko stanje, rast nezaposlenosti i izostanak stranih investicija", zaključuje Blagovčanin, dodajući kako će značajan utjecaj na stanje u BiH imati situacija u regiji.

"Hrvatska je od ove godine punopravni član Evropske unije, Crna Gora je počela pregovore sa EU, Srbija očekuje datum za početak pregovora. BiH u tom smislu polako postaje izolovano ostrvo. Stoga mislim da će 2013. godina biti jedna vrsta prekretnice. Dvije su opcije. Prva je da ćemo se nastaviti kretati u pravcu dalje izolacije i izgubiti još dvije ili tri godine imajući u vidu da je 2014. izborna i da nije realno očekivati veće iskorake, a posebno što proces formiranja vlasti u BiH traje dugo. Posljedično, to bi značilo da bi i veći dio 2015. bio izgubljen. Druga je da ćemo uspjeti podnijeti aplikaciju za članstvo u EU što bi prekinulo dugogodišnji negativan trend u zemlji", rekao je Blagovčanin.

Što se tiče ekonomije, stanje je dosta teško i "prema svim prognozama bit će još složenije". Nezaposlenost kao ključni problem BiH i u 2013. godini će biti najveći izazov, izjavio je naš sagovornik.

Kakve su političke prognoze za 2013?

"Nažalost, mislim da nije realno očekivati velike pozitivne promjene. Popis koji nas očekuje naredne godine - iako po svakoj logici tehničko pitanje - u BiH je već počeo da izaziva oprečene reakcije i sasvim izvjesno će biti prvorazredno političko pitanje oko kojeg će se lomiti koplja. S druge strane, imajući u vidu da je naredna godina izborna, vlast će izbjegavati bolne i nepopularne rezove smanjenja javne potrošnje, rezanja broja zaposlenih i primanja u javnom sektoru, već će nastojati da dodatnim zaduživanjem gasi goruće probleme", rekao je na kraju razgovora za Fenu izvršni direktor Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin.

Vezani članci