|

Blagovčanin: BiH ima dvije opcije - izolaciju ili aplikaciju za članstvo u EU

Blagovčanin: BiH ima dvije opcije - izolaciju ili aplikaciju za članstvo u EU
2
F
FENA
2.1.2013. u 15:26
58
komentara
2

dijeljenja
Blagovčanin: BiH ima dvije opcije - izolaciju ili aplikaciju za članstvo u EU Srđan Blagovčanin
Buđenje građana i sve otvorenije izražavanje nezadovoljstva stanjem u zemlji koje se manifestovalo protestima i štrajkovima, pozitivni su događaji koje iz prošle, 2012. godine, izdvaja izvršni direktor Transparency Internationala Bosne i Hercegovine Srđan Blagovčanin.
"Tokom godine imali smo priliku da vidimo proteste u Banjoj Luci, nedavno u Zenici, zatim brojne štrajkove. Mislim da se polako bližimo pragu tolerancije građana zbog lošeg stanja u zemlji. Očekujem da će izražavanje nezadovoljstva građana biti nastavljeno i pojačano i tokom naredne godine i s tim će nosioci vlasti u zemlji moraju računati", kazao je u razgovoru za Fenu Blagovčanin.

S druge, negativne strane za izvršnog direktora TI-ja BiH, izdvaja se teška politička i nemogućnost da se izađe iz začaranog kruga blokade svih reformskih procesa, a "što se ponavlja iz godine u godinu".

"To dakako ima za posljedicu i teško ekonomsko stanje, rast nezaposlenosti i izostanak stranih investicija", zaključuje Blagovčanin, dodajući kako će značajan utjecaj na stanje u BiH imati situacija u regiji.

"Hrvatska je od ove godine punopravni član Evropske unije, Crna Gora je počela pregovore sa EU, Srbija očekuje datum za početak pregovora. BiH u tom smislu polako postaje izolovano ostrvo. Stoga mislim da će 2013. godina biti jedna vrsta prekretnice. Dvije su opcije. Prva je da ćemo se nastaviti kretati u pravcu dalje izolacije i izgubiti još dvije ili tri godine imajući u vidu da je 2014. izborna i da nije realno očekivati veće iskorake, a posebno što proces formiranja vlasti u BiH traje dugo. Posljedično, to bi značilo da bi i veći dio 2015. bio izgubljen. Druga je da ćemo uspjeti podnijeti aplikaciju za članstvo u EU što bi prekinulo dugogodišnji negativan trend u zemlji", rekao je Blagovčanin.

Što se tiče ekonomije, stanje je dosta teško i "prema svim prognozama bit će još složenije". Nezaposlenost kao ključni problem BiH i u 2013. godini će biti najveći izazov, izjavio je naš sagovornik.

Kakve su političke prognoze za 2013?

"Nažalost, mislim da nije realno očekivati velike pozitivne promjene. Popis koji nas očekuje naredne godine - iako po svakoj logici tehničko pitanje - u BiH je već počeo da izaziva oprečene reakcije i sasvim izvjesno će biti prvorazredno političko pitanje oko kojeg će se lomiti koplja. S druge strane, imajući u vidu da je naredna godina izborna, vlast će izbjegavati bolne i nepopularne rezove smanjenja javne potrošnje, rezanja broja zaposlenih i primanja u javnom sektoru, već će nastojati da dodatnim zaduživanjem gasi goruće probleme", rekao je na kraju razgovora za Fenu izvršni direktor Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...