Transparency International BiH
0

2013. će biti godina krize u budžetima i dugova koji će doći na naplatu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Godinu koja je na izmaku su obilježila politička previranja koja će na kraju dugoročno samo nanijeti štetu državi i građanima, kazala je u razgovoru za Agenciju FENA glasnogovornica Transparency Internationala (TI) Bosne i Hercegovine Ivana Korajlić.

"Kada pogledamo samo posljednjih nekoliko mjeseci u 2012. godini, mogli smo vidjeti kako se cijeli set zakona mijenja na osnovu dogovora dva čovjeka, poništavaju se odluke o sankcioniranju stranaka koje su kršile zakone ili se iz neobjašnjivih razloga odbija sankcionirati vladajuće stranke i zvaničnike za sukob interesa. Jasno je da, osim što smo zarobljeni interesima nekolicine pojedinaca koji vladaju strankama, institucije koje provode zakone su potpuno besmislene", kazala je ona.

Dodala je da na sve to su u BiH prisutne budžetske krize, smanjenja plaća, povećanje nezaposlenosti, a nasuprot tome tu je vlast koja je neosjetljiva na probleme građana i koja je pokazala brigu samo za vlastite partijske interese.

Kao pozitivnu stvar istaknula je buđenje građanskog aktivizma i činjenicu da su građani počeli zahtijevati svoja prava i buniti se protiv pojedinačnih slučajeva korupcije i neodgovornosti vlasti, ali i to prestaje biti pozitivno u onom trenutku kada shvatite da je to ipak posljedica sveopće krize koja je kulminirala.

"Sasvim je sigurno da 2012. godinu ne možemo ocijeniti dobrom, ni kada je u pitanju borba protiv korupcije ni kada je u pitanju odnos predstavnika vlasti prema građanima koji su ih birali", ističe Korajlić.

Govoreći o očekivanjima u predstojećoj 2013. godini, Korajlić smatra da nedavna dešavanja u vezi s inicijativama za izmjene zakonskog okvira na državnom nivou kao i apsolutni nedostatak napora u borbi protiv korupcije, upućuju na to da se ne može očekivati ozbiljan napredak kolikogod se to priželjkivalo.

"Vidjeli smo i da sve promjene koje se najavljuju nemaju u fokusu rješavanje ključnih problema u BiH kao što je implementacija presude Suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" ili ispunjavanje uvjeta za pridruživanje Evropskoj uniji nego su fokusirana na stavranje još veće kontrole stranačkih lidera nad institucijama, što je pokazano i kroz prijedloge izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa, a posebno Zakona o državnoj službi BiH", naglašava Korajlić.

Stoga je, kaže, jasno da se onda ne može očekivati veća transparentnost vlasti, kada odluke donose dva čovjeka, bez javnih rasprava ili potrebe za pokazivanjem opravdanosti tih odluka.

Kazala je da iako bi razgovor za Agenciju FENA voljela završiti optimističnim očekivanjima za BiH, ipak je to nemoguće jer će, po njenom stavu, narednu godinu obilježiti kriza budžeta na svim nivoima, grcanje u dugovima koji su došli na naplatu, a sve to najviše će osjetiti obični građani.