Sesija Kruga 99
157

Zukić: Lagumdžija zarad vlastitih interesa BiH polako vraća nazad

FENA
Amir Zukić (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić izjavio je danas u Sarajevu da imamo sadašnju političku krizu generiranu rukovođenjem i upravljanjem Zlatka Lagumdžije koji zarad vlastitih interesa Bosnu i Hercegovinu polako vraća nazad.

Dodao je da ponuđenim političkim rješenjima u sporazumu sa SNSD-om polako od Bosne i Herecegovine stvara uniju entiteta.

"Da podsjetim, Ustavom BiH entiteti su volja Bosne i Hercegovine, nije BiH volja entiteta", kazao je Zukić koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi Narodna volja i politička kriza u BiH.

Zukić je prije početka sesije, na novinarsko pitanje da prokomentira sporazum između SDP-a BiH i SNSD-a, odnosno koliko u njemu ima Bosne i Hercegovine, kazao da, kada stavite u cilj da sačuvate vlastitu poziciju i na osnovu tog cilja dajete ustupke vašim sagovornicima, ništa dobrog Bosni i Hercegovini ne možete donijeti.

"Iz onoga što je do sada prezentirano, a mislim da još ima neobjavljenih tački i neobjavljenih koraka u sporazumijevanju između SNSD-a i SDP-a, vrlo malo ima Bosne i Hercegovine, vrlo snažno se entiteti jačaju i vrlo teško će napraviti korak u drugom smjeru i krenuti ka jačanju institucija BiH", kazao je Zukić.

Po njegovim riječima, taj sporazum je vrlo štetan i on je udar na sve državne institucije i ne daje nikakvo dobro ni Bosni i Hercegovini, ne daje dobro ni onima koji misle u ovom momentu da su dobro napravili.

Upitan da prokomentira dio dogovora koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH, Zukić je kazao da sistem otvorenih listi građanima BiH omogućava da dva puta biraju, jedan je politička opcija, a drugi je unutar te političke opcije da preferiraju kandidate za koje smatraju da su sposobni. "To je pozitivan korak", kazao je Zukić.

Dodao je da je zatvaranje tih lista korak unazad, "to je jačanje političke diktature određenih partija, to je partiokratija i to nije dobro za građane, nije dobro za demokratiju". "Sama degradacija nadležnosti Centralne izborne komisije, degradacija centra za brojanje je urušavanje još jedne institucije koja je jako bitna za BiH, za funkcionisanje cjelokupnog demokratskog procesa", kazao je Zukić. Istaknuo je da u ovom sporazumu nema ništa dobro, "nijedna tačka ovog sporazuma nije dala dobro Bosni i Hercegovini".

Po njegovim riječima, SDA će, koristeći ustavna i poslovnička sredstva blokirati, zaustavljati, amandmanima djelovati i pokušati popraviti ovu situaciju. "Tokom ovih nekoliko dana smo uglavnom razmatrali detalje iz sporazuma, a nismo ga sagledali u cjelini, to jest, kakva je zapravo svrha i namjera onih koji su pisali taj sporazum", kazao je prof. dr. Ćazim Sadiković, upitan da prokomentira sporazum između SDP-a i SNSD-a.

Meni se čini, dodao je on, da se radi o jednom pokušaju da se ovlašenja države, koja su inače jako mala u odnosu na sve druge države u Evropi, prenesu na entitete. On je istaknuo da je Evropa, od samog prijema BiH u Savjet Evrope, naglasila u više navrata da je država BiH slaba država i da ona ne može odgovoriti obavezama iz Savjeta Evrope, a to su demokratija, pravna država i ljudska prava, ako ne osnaži kao država.

"U rezoluciji iz 2004. godine, koja se zove Rezolucija o snaženju države BiH, naglašava se potreba poduzimanja mjera da država postigne onaj stepen snage da može da ostvaruje obaveze iz Savjeta Evrope, a i one obaveze koje se tiču izgradnje same države iznutra, izgradnje ekonomije i svega drugog. Upravo poslije te rezolucije dolazi sjednica Venecijanske komisije gdje je naloženo Venecijanskoj komisiji da kaže šta zapravo treba uraditi da se vlast u BiH učini efikasnom i sposobnom da rješava probleme unutrašnje i vanjske naravi", kazao je Sadiković.

Dodao je da Komisija u zaključku kaže da se trebaju kompetencije entiteta postepeno prenositi na državu BiH i da tim putem se osnaži i država, tako da bi mogla i prema vlastitom društvu, a i prema međunarodnoj zajednici da ostvaruje obaveze koje ima, a obaveze su jako velike, navodi Sadiković.