Odgovor na prozivke
12

Žuga: Nisam pozvan na današnju sjednicu Vijeća ministara BiH

Piše: E. A.
Mirsad Žuga
Mirsad Žuga
Mirsad Žuga, zamjenik ministra finansija i trezora BIH i šef Pregovaračkog tima za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije, oglasio se nakon izjava da je Inforamcija o aktivnostima u vezi s zaštitom imovine i prava BiH u Hrvatskoj, skinuta sa dnevnog reda zbog njegovog nedoslaka na sjednicu Vijeća ministara.

"Nije tačno da je tačka dnevnog reda o statusu imovine u Hrvatskoj skinuta zbog mog neprisustva sjednici Vijeća ministara. Nisam ni pozvan na sjednicu, na način da mijenjam gospodina Bevandu, koji je bio odustan, jer je vjerovatno ovlastio ministricu odbrane Marinu Pendeš da i njega zastupa na sjednici. S druge strane ono što je traženo od mene jučer u popodnevnim satima jeste da se dostavi Informacija o provedbi Sporazuma o sukcesiji Aneks G i ja sam je dostavio jutros u Sekretarijat Vijeća ministara. Pitanje je da li je Josip Grubeša kao nosilac aktivnosti za Aneks G dostavio informaciju o njegovim aktivnostima. Da se kojim slučajem raspravljalo o informaciji ja bih svakako došao na sjednicu kao izvjestilac da obrazložim ono što je iz mog domena nadležnosti. Međutim, prema mojim saznanjima ministrica Pendeš je odmah na početku skinula tačku sa dnevnog reda", ističe Žuga.

Vijeće ministara BiH je sa današnje sjednice skinulo tačku dnevnog reda koja glasi "Informacija o aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine i prava Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj".

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da je ova tačka skinuta s dnevnog reda zbog nedolaska zamjenika ministra finansija BiH Mirsada Žuge na sjednicu.