"U zemlji krvi i meda" u Sarajevu
0

Žrtve rata: Film Angeline Jolie je autentičan prikaz rata u BiH

Sarajevo-x.com
Jolie na setu filma u Mađarskoj
Jolie na setu filma u Mađarskoj
Rediteljski prvijenac Angeline Jolie U zemlji krvi i meda danas je prikazan i u Sarajevu, a zatvorenoj projekciji prisustvovali su predstavnici 11 udruženja žrtava rata.

Projekciju je organizirao Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) u saradnji sa Jolie.

Iako je bilo teško ponovno prolaziti kroz trenutke ratnih užasa, svi se slažu da film na autentičan način prikazuje ono što se u ratu dešavalo u Bosni i Hercegovini.

"Bilo je kotroverzi oko ovog filma, moram priznati da sam i sam učestvovao u tome, jer je bilo puno onih koji su nam govorili da film neće prikazati pravu istinu. Kao predstavnik žrtava tada sam osjećao obavezu da saznam o kakvom je filmu riječ. Sada kada sam pogledao film, mogu iz ugla žrtve, ali i nekoga ko predstavlja žrtve, da kažem da je film zaista fantastičan", kaže Murat Tahirović predsjednik Saveza logoraša BiH, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pogodio suštinu

Prema njegovom mišljenju film je pogodio suštinu rata u BiH i pokazao sve bitne detalje koji su se dešavali u BiH počevši od logora, pa do onog najstravičnijeg zločina silovanja.

"Zahvaljujem Angelini Joli, svim glumcima i ljudima koji su omogućili da upravo žrtve, prije svega žrtve seksualnog zlostavljanja, prve u BiH pogledaju ovaj film i kažu šta misle o njemu", dodao je Tahirović.

Film U zemlji krvi i meda, jak utisak ostavio je i na predsjednicu udruženja Srebreničke majke Hatidžu Mehmedović.

"Mislim da bi svi ljudi u Bosni i Herceovini ali i u cijeloj regiji i svijetu trebali da vide ovaj film. Bilo bi to jako dobo radi djece radi mladosti. Imamo djecu koja su se rodila devedesetih godina i koja nisu upamtila rat. Nadamo se da će Angelina Jolie nastaviti da snima ovakve filmove. Ono što se desilo mi ne možemo vratiti, porodicama ubijenih ništa ne može zaliječiti rane, ali je jako dobro da slika onoga što se desilo na pravi način ode u svijet ", kaže Mehmedović.

Pogrešno stvorena negativna kampanja

Velma Šarić izvršna direktorka Centar za postkonfliktna istraživanja navodi kako su u Centru smatrali da je pogrešno što je u BiH još tokom snimanja filma U zemlji krvi i meda stvorena negativna kampanja.

"Prije nego što se vidio finalni rezultat čuli su se negativni komentari. Smatrali smo da osoba koja je ambasador dobre volje, glumica i autorka ovog filma Angelina Jolie ne može napraviti nešto što bi iskrivilo istorijske činjenice o tome šta se dešavalo u BiH od 1992 do 1995. Vjerovali smo da će ona kroz umjetnički pristup na najbolji način pokazati šta se u tom periodu dešavalo u BiH, što je današnje prikazivanje filma potvrdilo", rekla je Šarić.

U Centru se nadaju da će ovaj film biti korišten kao edukativni materijal koji će mladim ljudima, na koje su oni fokusirani u svom radu, pomoći da dobiju što bolju i realniju sliku onoga što se u ratu u BiH dešavalo, piše Radio Slobodna Evropa