Mediji o filmu Angeline Jolie
0

"Brutalan pogled na genocid i etničko čišćenje u BiH"

Sarajevo-x.com
Jolie na setu filma u Mađarskoj
Jolie na setu filma u Mađarskoj
Britanski The Guardian objavio je danas članak o filmu Angeline Jolie i reakcijama koje je izazvao širom svijeta. Kritičari hvale film, dok Srbi još jednom tvrde kako je Jolie stvorila pogrešnu sliku o njima. Magazin Holywood Reporter opisao je film kao "brutalan pogled na genocid i etničko čišćenje u BiH".

Ime Angeline Jolie ostalo je sinonim za ljepotu i seksipil duže nego se većina filmskih zvijezda nadala. Ali, kako piše The Guardian, to će se uskoro promijeniti. Ova 36-godišnja oskarovka je za svoj debitantski film "U zemlji krvi i meda" dobila tako pozitivne kritike da ćemo je u budućnosti više gledati iza kamere, nego u nekim ulogama.

Film, koji je premijerno prikazan u New Yorku ovog mjeseca, već je dobio nagradu Stanley Kramer za rad u kinematografiji kojom se skreće pažnja na nepravdu i socijalna pitanja.

Ozbiljno djelo

Prošle sedmice je također nominirana za Zlatni globus. Ako je suditi kritikama, film Angeline Jolie je autentični pokušaj informisanja i zabave.

"U prvih nekoliko minuta filma 'U zemlji krvi i meda' možemo vidjeti brutalan pogled na genocid i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini u ranim '90-im, te vidjeti da je to ozbiljno djelo, a ne samo isprazan debitantski projekt režiserke i scenariste", napisao je Hollywood Reporter.

"Iako film Angeline Jolie vjerovatno neće postati mainstream hit, zbog svoje beskompromisne usredotočenosti na brutalnost ratnih godina u bivšoj Jugoslaviji, ambicije režiserke i njena predanost radu kroz ovaj film dovodi mnoge holivudske kritičare do pitanja šta je to slijedeće što će Jolie napraviti", piše The Guardian.

Uspjeh njenog filma, koji je snimljen u dvije različite verzije, jednoj na bosanskom, a drugoj na engleskom jeziku, snimljen je u Mađarskoj i Bosni i Hercegovini za samo 42 dana.

Kako je kazala za magazin Marie Claire, Jolie je napisala scenarij za mjesec dana "kao izgovor da iznese neke svoje frustracija međunarodnom zajednicom i problemom nedostatka pravde".

"Pretpostavljala sam da ga nikad niko neće vidjeti ili ga pročitati", izjavila je.

Optužbe i kritike

Usput je naišla na velike optužbe za zlopotrebu svoje uloge kao ambasadorice dobre volje UNHCR-a, za plagiranje priče i iskorištavanje nesreće hiljada žrtava silovanih u ratu kojim je raskomadana Jugoslavija.

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, izjavio je novinarima kako je "ogorčen činjenicom da je Srbima ponovno dodijeljena uloga glavnog negativca", te je obećao kako će on i ostali članovi njegove organizacije lobirati kod Vlade RS-a da zabrani film.

Iako još nije vidio film, kaže kako "odgovor iz bosanskih udruženja i njihov entuzijazam svjedoče da je glavna poruka ovog filma predstavljanje Srba kao jedinog krivca za rat", piše The Guardian.

Dino Mustafić, filmski i pozorišni režiser, kaže za Observer kako je iz razgovora s kolegama koji su radili na snimanju filma shvatio da je film pripremljen vrlo studiozno i pažljivo, s velikom ozbiljnošću i odgovornošću autora.