BiH
17

Žrtve iz BiH vodili u Azerbejdžan, eksploatisali i držali u nečovječnim uvjetima

Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv 13 osoba koje se terete za organizirani kriminal i trgovinu ljudima, u vezi sa radnom eksploatacijom više od 600 osoba, vrbovanjem državljana BiH, Srbije i Makedonije za rad u Azerbejdžanu.

Optuženi se terete da su prevarili više od 600 osoba, građevinskih radnika u teškoj situaciji. Njih su odvodili na rad u Azerbejdžanu, gdje su grubo radno eksploatisani i držani u nečovječnim uvjetima, bez mogućnosti da se vrate u BiH.

Istragom koju je provelo Tužilaštvo BiH, utvrđeno je da su optužene osobe iskoristivši njihov težak finansijski položaj i ugroženu egzistenciju, u periodu od 2007. do 2009. godine, organizirale odlaske više stotina građana na navodni rad i zaposlenje u Azerbejdžan.

Po vrbovanju u BiH i dolasku u stranu zemlju, radnici su držani u nečovječnim uvjetima i neadekvatnim smještajnim prostorima, uz uskraćivanje plaćanja dogovorenih naknada za rad, novčana kažnjavanja, tjerani su da rade prekovremeno bez mogućnosti odbijanja takvog rada.

Radnicima su po dolasku oduzimane putne isprave te su držani u potpunoj ovisnosti od optuženih, jer nisu imali sredstava za život, bila im je ograničena sloboda kretanja i mogućnost povratka u BiH, čime je nad njima radnom eksploatacijom, počinjeno krivično djelo trgovine ljudima.

Na ovaj način, optuženi su eksploatišući žrtve ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima, koju su držali na više računa u nekoliko država, a prema prikupljenim dokazima radi se o iznosu od oko 5,9 miliona KM, čije će oduzimanje biti zatraženo tokom postupka.

Ova optužnica predstavlja odlučan korak Tužilaštva BiH, u borbi protiv trgovine ljudima i iskorištavanja građana BiH i njihove teške situacije, radi izrabljivanja i radne eksploatacije, saopćeno je.

U ovom predmetu tokom istrage, ostvarena je značajna međunarodna suradnja i ova optužnica, kao i buduće aktivnosti Tužilaštva BiH, značajno će doprinijeti da se popravi status naše zemlje, na listi Ministarstva vanjskih poslova SAD, te da se naša zemlja vrati u status zemalja kategorije 1., gdje spadaju zemlje koje se efikasno bore protiv trgovine ljudima i otkrivaju, procesuiraju i sprečavaju takve pojave, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.