{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žrtve genocida: UN mora preispitati ulogu Merona u haškim presudama

A
19.7.2013. u 11:38
29
2
Žrtve genocida: UN mora preispitati ulogu Merona u haškim presudama
29
Žrtve genocida: UN mora preispitati ulogu Merona u haškim presudama
Theodor Meron (Foto: AFP)
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Bosne i Hercegovine obratilo se Generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Ban ki-moonu i specijalnom izvjestitelju o nezavisnosti sudija i advokata pri UN-u, Gabrieli Knaul sa zahtjevom da UN preispita ulogu Predsjednika ICTY-a Theodora Merona u haškim presudama.
Ovo udruženje traži od UN-a da se formira nezavisno tijelo koje bi utvrdilo da li je sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Frederik Harhoff iznio istinu vezanu za ozbiljne optužbe na rad predsjednika ICTY-a Merona ili se samo radi o spekulacijama.

"Mi, žrtve teških kršenja Međunarodnog humanitarnog prava sa prostora bivše Jugoslavije, tražimo od vas da formirate nezavisno stručno tijelo koje bi preispitalo navode koje je u javnost iznio sudija ICTY-a Harhoff. U tim navodima koje su objavili svi svjetski mediji, a i mediji sa prostora bivše Jugoslavije sudija Harhoff iznosi ozbiljne optužbe na rad predsjednika ICTY-a Theodora Merona", navedeno je u saopćenju.

Napominju da su posljednje sporne odluke ICTY-a kao i pismo sudije Harhoffa ozbiljno ugrozili ugled i imidž ICTY-a u svijetu.

"Imajući u vidu da je ICTY od osnivanja dao veliki doprinos u kažnjavanju počinioca ratnih zločina i da bez ICTY-a na prostoru bivše Jugoslavije nikada ne bi bili kažnjeni organizatori ratnih zločina, zadnje presude donesene pred ovim sudom, ali i pismo Harhoffa ozbiljno su poljuljali ugled ICTY-a, ali i UN-a kao osnivača", kaže se u saopćenju Udruženja žrtava.

Na kraju poručuju da vjeruju u nezavisan i objektivan rad ICTY-a, ističući kako žele saznati pravu istinu o tvrdnjama sudije Harhoffa o radu Merona.

"Mi žrtve i dalje vjerujemo u nezavisan rad ICTY-a i smatramo da jedno nezavisno tijelo UN-a može ponuditi odgovor na pitanje da li je sudija Harhoff iznio istinu ili se radi o spekulacijama. Nadamo se da ćete razumjeti našu zabrinutost i strah koji proizilazi iz posljednjih neprincipijelnih odnosa u ICTY-u. Očekujemo da ćete čuti glas žrtava i pridonijeti da Tribunal završi svoju misiju zbog koje je i formiran", navedeno je u saopćenju.

Inače, danski mediji su nedavno objavili sadržaj pisma u kojem je poznati danski sudija u Haškom tribunalu (ICTY) Frederik Harhoff iznio ocjenu da Haški sud ne dijeli pravdu, već provodi političke odluke.

U pismu se Harhoff posebno osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, bivšem zapovjedniku Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, te šefu Službe državne sigurnosti (SDB) Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: