BiH
34

Žrtve genocida: Referendum o danu RS-a može dovesti u pitanje postojanje RS-a

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi udruženja "Žrtava i svjedoka genocida" i "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" mišljenja su da raspisivanje referenduma o 9. januaru kao danu Republike Srpske može samo dovesti u pitanje postojanje tog entiteta.

"Radi se o još jednom dokazu licemjernih pokušaja rušenja BiH imajući u vidu da je Ustavni sud BiH proglasivši 9. januar neustavnim ostavio mogućnost organima RS-a da na osnovu svojih ovlaštenja ali u skladu sa Ustavom BiH odrede datum obilježavanja dana entiteta Republike Srpske koji se nalazi u sastavu BiH", naveli su iz Udruženja.

Narodna skupština RS-a, smatraju članovi, vješto izbjegava napomenuti da je ta takozvana Republika srpskog naroda BiH bila predviđena kao federalna jedinica sada već nepostojeće Savezne Jugoslavije.

Odgovorne organe države i međunarodne zajednice pozivaju da upotrijebe Bonske ovlasti, te u korijenu sasijeku bilo koji pokušaj rušenja pravosuđa u BiH.

"Ovo je prilika da se konačno BiH počne baviti ozbiljnim socio-ekonomskim problemima koji su građane doveli na sam rub egzistencije - zaključak je Udruženja povodom današnje odluke Narodne Skupštine RS-a o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao danu RS-a", navodi se u saopćenju udruženja "Žrtava i svjedoka genocida" i "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa".