BiH
0

Žrtvama ratnog silovanja u BiH ne poklanja se dovoljno pažnje

FENA
Sastanak članica Mreže nevladinih organizacija (NVO) za podršku svjedocima s predstavnicima formiranih odsjeka za podršku svjedocima iz cijele BiH održan je danas u Sarajevu.

Projekt je realiziran uz finansijsku podršku Programa Matra Ambasade Kraljevine Holandije.

  • Bilo je mnogo zahtjeva od udruženja koja daju podršku žrtvama ratnog silovanja da im se pomogne da riješe problem svjedočenja u sudovima za ratne zločine. Svako svjedočenje predstavlja ponovno oživljavanje traume i te osobe trebaju pravno - psihološku podršku prije, tokom i nakon suđenja - kazala je izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.

Po njenim riječima, takav vid podrške u BiH nije reguliran zakonima već u odsjecima koji postoje kao institucionalni dijelovi i gdje se pruža psihološka podrška samo tokom suđenja, a ni tih ureda nema mnogo.

  • NVO su odlučile da urade nešto o tom pitanju, pa je u martu ove godine na inicijativu Fondacije lokalne demokratije osnovana mreža za podršku svjedocima koja okuplja 19 NVO - rekla je Mujezinović.

Istakla je da je cilj današnjeg sastanka da odsjeci za podršku svjedoka saznaju više o mreži NVO i obratno, te da na osnovu toga pokušaju uspostaviti saradnju koja će rezultirati time "da sve žrtve u BiH koje se budu pojavljivale u sudovima za ratne zločine kao svjedokinje imaju jednak tretman."

Predstavnica Udruženja Prijedorčanki "Izvor“ Seida Karabašić naglašava da se žrtvama silovanja, odnosno svjedokinjama na sudovima za ratne zločine ne poklanja dovoljno pažnje.

  • Niko ne vodi računa o tome kako se te žene osjećaju niti ih bilo ko priprema prije početka suđenja, a i poslije je bitna komunikacija s njima da se ne bi osjećale iskorišteno kada je to bilo potrebno za suđenje - smatra Karabašić.