BiH
103

Predstavljen protokol o istraživanju seksualnog nasilja: Silovanje je najgori vid rata

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U zgradi Parlamenta BiH danas je održana prezentacija Međunarodnog protokola o istraživanju i dokumentiranju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu koji ima za cilj procesuiranje ovakvih slučajeva i povećavanje izgleda za uspješno donošenje presuda.

Međunarodni protokol je prvenstveno predstavljen na Globalnom samitu u julu ove godine na inicijativu tadašnjeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea i posebne izlaslanice Visokog komesara UN-a za pitanja izbjeglica Angeline Jolie. Inicijativa je namijenjena rušenju kulture nekažnjavanja u slučajevima seksualnog nasilja, a protokol koji je danas predstavljen u Sarajevu, jedan je od glavnih sredstava za postizanje procesuiranja.

Jedan od današnjih uvodničara ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Edward Ferguson u izjavi za medije kazao je kako je današnja prezentacija uvid u dobar alat za istraživače koji rade na slučajevima seksualnog nasilja kako bi se na odgovarajući način osigurala pravda za žrtve. Također je dodao kako će nakon današnje prezentacije, slični događaji biti održani i u drugim bh. gradovima.

"Također, u sklopu ovog programa planiramo i obuku sudaca i tužitelja i istražitelja. Imamo i modul koji se odnosi na centar za podršku mirovnim operacijama tj. kamp Butmir. U okviru toga pružamo podršku za vojnike i policiju ne samo BiH već i regije koji prvenstveno reaguju na licu mjesta", kazao je Ferguson te dodao kako je Velika Britanija uzela značajnu ulogu u pokretanju protokola, ali se sada radi na tome da se protokol uvrsti u praksu u BiH.

Kada je riječ o protokolu, on pruža podršku organima koji obično prvi reaguju na mjestima događaja u područjima zahvaćenim konfliktom. Sa druge strane, protokol nije obavezujući za države, ali predstavlja smjernice.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako BiH snažno podržala protokol od njenog predstavljanja.

"Snažno smo za to i za srž samog protokola. Da se konačno iznađu mehanizmi kako bi prestala praksa nekažnjavanja seksualnog nasilja u ratovima diljem svijeta. Imamo posebne akcije koje se odnose na obuku naših ljudi koji idu u Afriku u misije jer je tamo jako izražen problem nekažnjavanja tj. tolerisanja seksualnog nasilja kao sredstva ratovanja", zaključio je Izetbegović te dodao kako žrtvama "užasnih zločina, država do sada nije pružila ruku".

Budući da je OSCE jedan od organizatora današnjeg događaja, Šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore kazao je kako je implementacija projekta u BiH tek u početnoj fazi.

"Sada smo u početnoj fazi. Ima na raznim nivoima puno verbalnih stvari i mogućnosti. Ipak, kao korak unaprijed želimo da ovo ima pažnju raznih vlada i domaćih institucija. Nadamo se da će to utjecati na situaciju u budućnosti", zaključio je Moore.

Jedna od sudionica u inicijativi, zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš je kazala svaki uniformisani sudionik u mirovnim operacijama mora dati svoj doprinos miru i znati prepoznati seksualno nasilje.

"Mislim da je vrijeme da prekinemo šutnju pri tom mislim na sve institucije, ne samo u BiH već u svijetu. Najgori vidovi ratovanja su silovanja i seksualna nasilja nad ženama muškarcima i djecom",

Prisutni su tokom današnje prezentacije imali priliku pogledati i video snimak o ispovijesti preživjelih žrtava seksualnog nasilja tokom ratnih dejstava u BiH.

Populacija žrtava seksualnog nasilja danas u BiH ne uživa nikakva prava, mišljenja je Nasiha Mujčić koja je također danas prisustvovala prezentaciji, a prisjetila se i događaja u kojima je bila žrtva silovanja.

Prema njenim riječima, današnji događaj dobar je pokazatelj da javnost želi da govori o problemu žrtava seksualnog nasilja.

"Znači da se govori o tome. Šutnja je mnoge žene dovela u teška psihička stanja iz kojih se ne mogu povratiti. Ja sam išla i liječila sam se i uspjela sam se podići. Međutim, raspala mi se porodica, a ženama se često dešavaju takve stvari", kazala je Mujčić.

Zehra Muguz koja je također tokom ratnog perioda u BiH 1992.-1995. bila žrtva seksualnog nasilja, kazala je da nije tačna informacija da žrtve neće da govore o svojim problemima.

"Preživjela sam puno toga. Danas živim sama nažalost. Često puta se govori kako žrtve neće da svjedoče i pričaju. Žrtve hoće da svjedoče i hoće da pričaju, ali nažalost, žrtve nemaju nikakvu satisfakciju i podršku od vlasti", kazala je Murguz te dodala kako se žrtve bore da se zločinci kazne za djela koja su počinili, prvenstveno svjedočenjima na sudu.