{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žrtva kredita: Sabina Omić završila u hitnoj zbog priprema za pljenidbu imovine

Piše: D. Brkić/Klix.ba
3.3.2015. u 12:59
102
175
Žrtva kredita: Sabina Omić završila u hitnoj zbog priprema za pljenidbu imovine
102
Bivša radnica Hotela Tuzla Sabina Omić oko 11 sati prevezena je u Dom zdravlja Tuzla, nakon što je ispred svoje kuće u ulici Meme Suljetovića ugledala uposlenike Općinskog suda u Tuzli, koji su imali nalog za popis njene imovine kao pripremu za pljenidbu.
Ispred ulaza u njeno dvorište uposlenike Općinskog suda u Tuzli dočekale su nekadašnje Sabinine radne kolege, ali i radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti. Oni nisu dozvolili njihov ulazak u Sabinino dvorište, a nakon što su sudski izvršitelji napustili ulicu Meme Suljetovića, bivšoj radnici Hotela Tuzla je pozlilo.

Neposredno prije dolaska uposlenika Općinskog suda u Tuzli razgovarali smo sa Sabinom Omić, koja nam je rekla kako je žrtva kredita koji je zajedno sa 117 radnika Hotela Tuzla podigla kako preduzeće ne bi otišlo u stečaj.

"Podigli smo kredit jer nam je rečeno kako ćemo sačuvati hotel i radna mjesta. Kada je došlo do privatizacije hotela, mi smo ga prodali novom vlasniku koji se obavezao da će otplaćivati i rate našeg kredita. Međutim, nijedna rata nije plaćena, a moj dug banci je kroz kamate i zatezne kamate narastao na više od 30.000 KM. Mogu se ubiti, ja drugog rješenja nemam. Imam bolesno dijete i živimo od moje minimalne penzije", kazala nam je Sabina Omić.

Njihov kredit, kako ističu radnici Hotela Tuzla, trebao je vraćati slovenački RAM invest. Kako obaveze prema Hypo banci nisu ispunjene, radnicima koji su podigli kredit dolaze sudski izvršitelji koji popisuju imovinu pred pljenidbu. U međuvremenu radnici hotela vode pravnu bitku sa RAM investom, koji je otišao u stečaj.

"Radnici su, nakon što je RAM invest kupio hotel, ostali bez svog vlasničkog udjela, kasnije i bez radnih mjesta, ali su im ostali dugovi koje moraju vraćati. Ovo je još jedan pokazatelj kako pravna država u BiH funkcioniše u slučaju običnih građana. Oni koji su počinili privredni kriminal i dalje se slobodno šetkaju", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Radnici okupljeni u dvorištu Sabine Omić nisu dozvolili ulazak u dvorište sudskim izvršiteljima, a poručili su im kako eventualnu kaznu trebaju adresirati na sve njih, a ne na Sabinu Omić i da će je oni solidarno platiti.

Slučaj Sabine Omić nije jedini. Sa istim problemom godinama se suočava još više od stotinu radnika Hotela Tuzla, koji su svojevremeno kreditom spriječili odlazak preduzeća u stečaj, a nakon privatizacije su ostali bez vlasničkog udjela, radnog mjesta i faktički su postali socijalni slučajevi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: