S druge strane Save
16

Zoran Milanović odlikovao brigadu HVO-a iz Bosanskog Broda

B. H.
Foto: Brodportal.hr
Foto: Brodportal.hr
U Slavonskom Brodu jučer je obilježena 32. godišnjica osnivanja 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane koju je tim povodom predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Odlikovanje za "iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu" uručio je predstavnicima brigade izaslanik i posebni savjetnik predsjednika Marijan Mareković, na svečanosti održanoj u Bukovlju nedaleko od Slavonskog Broda.

U ime brigade odlikovanje su preuzeli predsjednik Udruženja dragovoljaca i veterana 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane Ivo Đogaš i sektetar Luka Garić.

Foto: brodportal.hr
Foto: brodportal.hr

Uoči svečanosti, izaslanik Milanovića i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Hrvatske odao je počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na groblju u Slavonskom Brodu.

Brigada je utemeljena 3. marta 1992. kao 1. bosansko-brodska brigada, a u svibnju 1992. preimenovana u 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a. Bosanski Brod je jedan od prvih gradova koji se našao na meti agresora.

Osnovana je na području bosanske Posavine i predvodila je odbranu Bosanskog Broda i okolicu od napada vojske Republike Srpske. U brigadi se borio i veliki broj Bošnjaka, a koliko su inzenzivne borbe bile svjedoči i broj poginulih i ranjenih; od 4955 pripadnika brigade, poginulo ih je 436, a ranjeno više od 1400.