Intervju
65

Zolj o novoj koaliciji u KS, savjetnicima u kabinetu, dodjeli poticaja Brankovićevoj firmi

Razgovarao: I. Čavčić
Adem Zolj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adem Zolj (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adem Zolj, odlazeći premijer Kantona Sarajevo, poručio je u razgovoru za Klix.ba da pri dodjeli poticaja firmi Saraj Inžinjering i drugima nije bilo privilegovanih, već da su se poštovali uslovi javnog poziva na način da niko nije diskriminisan.

Premijer Zolj se, osim toga, osvrnuo na inicijativu za formiranjem vlasti u Kantonu Sarajevo bez Stranke demokratske akcije, na izmijenjeni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Kabineta premijera Kantona Sarajevo, na ambicije nakon premijerskog mandata i druge teme.

Gospodine Zolj, kako gledate na inicijativu šest stranka da formiraju vlast u Kantonu Sarajevo bez Stranke demokratske akcije?

Smatram da je šest stranaka u vlasti previše. Teško je da toliko stranaka postigne dogovor i usaglasi stavove po brojnim pitanjima. Iskreno, nisam optimista da takva matematička koalicija može dugo opstati.

A ni ta vlast ne bi bila efikasna. Poznavajući mentalitet pojedinih stranačkih funkcionera, znam da bi potrošili godinu dana na reviziju i kontrolu prethodne Vlade. Brzo bi uslijedile svađe oko imenovanja rukovodilaca uprava kantonalnih institucija i javnih preduzeća, kada bi sigurno došlo do nesuglasica i kraja te koalicije. Bilo bi to izgubljeno vrijeme. Onda bi SDA, kao ozbiljna politička partija, morala "popravljati" ono što prethodnici "pokvare", odnosno pokrenuti ozbiljne procese. I oni su toga svjesni, ali je očigledno da se mnogim stranačkim čelnicima jako žuri da uđu u vlast jer su u izbornoj kampanji stvorili velike finansijske obaveze.

Novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Kabineta premijera Kantona Sarajevo, od 13. septembra 2018. godine, sistematizovana su radna mjesta stručni saradnik za poslove iz oblasti saobraćaja i stručni saradnik za građevinske poslove. Zašto su Vam neophodni ti ljudi?

Funkcija premijera Kantona Sarajevo podrazumijeva, između ostalog, i praćenje realizacije projekata iz svih oblasti. S obzirom na to da se u Kantonu Sarajevo najviše realiziraju projekti iz oblasti građevinske i saobraćajne infrastrukture, a uvažavajući činjenicu da su neki od njih započeti još prije nekoliko godina a nisu završeni, smatrao sam neophodnim da stručni ljudi u Kabinetu, direktno prate realizaciju tih projekata i preuzme ulogu koordinatora između Kabineta premijera i nadležnih ministarstava, zavoda i drugih institucija koje direktno učestvuju u realizaciji projekata.

Veliki je broj kapitalnih projekata koji se predugo realiziraju iako za njih postoje predviđena finansijska sredstva. Klasičan primjer ovoga o čemu govorim je zgrada Akademije scenskih umjetnosti, i sami ste svjedoci koliko godina se radi taj objekat. Uz sve napore koje sam kao premijer učinio da se radovi ubrzaju objekat bi trebao da bude završen sljedeće godine. Isto se dešava sa Prvom transferzalom, Devetom transferzalom... Dakle, uloga ovih državnih službenika je isključivo koordinacijska.

Koliko premijer Kantona Sarajevo ima trenutno savjetnika, uključujući one zaposlene na ugovor o djelu, a koliko je savjetnika potrebno?

U Kabinetu premijera nema niko angažovan po ugovoru o djelu, niti ima savjetnika jer pozicije savjetnika nisu zakonski predviđene u Kantonu Sarajevo. Trenutno u Kabinetu imamo sistematizirana tri radna mjesta stručnih savjetnika, koji su državni službenici, od kojih je za sada samo jedno popunjeno.

Zašto vam je potreban savjetnik iz oblasti saobraćaja kad u sklopu Vlade Kantona Sarajevo egzistira Ministarstvo saobraćaja?

Kao što sam već rekao, veliki je broj kapitalnih projekata u Kantonu Sarajevo koji su u toku, kao i onih koji bi trebalo da se realizuju narednih godina. Na primjer, rekonstrukcija postojeće tramvajske pruge, izgradnja tramvajskih stajališta, izgradnja dijela tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica, nabavka novih vozila u GRASu. Stručni savjetnik iz oblasti saobraćaja iz Kabineta premijera trebao bi da ubrza aktivnosti na realizaciji svih ovih projekata zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i ostalim institucijama koje su uključene u ove procese. Veliki problem u Kantonu Sarajevo je sporost u realizaciji predviđenih projekata, moramo te procese ubrzati.

Skupština Kantona Sarajevo donijela je 12. oktobra zaključak kojim se nalaže Vladi KS i menadžmentima javnih ustanova KS da obustave prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme. Očigledno je da u Vladi KS neki procesi zapošljavanja nisu obustavljeni. Zašto?

Svakako da Vlada Kantona Sarajevo poštuje zaključak Skupštine i od 12. oktobra i nije davala saglasnosti na zapošljavanje na neodređeno vrijeme, a toga će se i pridržavati ubuduće. Međutim, smatramo da se procedure započete prije tog datuma trebaju završiti. A Vlada neće davati nove saglasnosti. Da je Vlada pravilno postupila potvrđuje i usmeni stav Pravobranilaštva Kantona Sarajevo koji smo dobili u toku same sjednice Vlade.

Iz našeg iskustva znamo da se svi poslovi i procesi započeti po jednoj zakonskoj osnovi završavaju u skladu sa tada važećim propisima. Nije nam poznato da se neki propisi mogu primjenjivati retroaktivno, osim ako to nije eksplicitno navedeno.

Klix.ba je u petak objavio da je Vlada KS krajem oktobra donijela odluku o dodjeli sredstava za poticaj male privrede, uz ostale i firmi Saraj inžinjering Nedžada Brankovića. Čime su gospodin Branković i ostali to zaslužili?

Ministarstvo privrede je vodilo sve aktivnosti vezane za ovaj javni poziv. Naime, Ministarstvo je objavilo u Službenim novinama Kantona Sarajevo i dnevnom listu Oslobođenje obavijest da je na web stranici ministarstva objavljen Javni poziv "Poticaj razvoju male privrede" sa svim pratećim aktima, a rok za dostavljanje prijava je bio 30 dana. Ovdje želim istaknuti da je poziv bio otvoren za sve i da se je mogao prijaviti ko god je želio, dakle svi koji su smatrali da se mogu i trebaju javiti imali su priliku za to. Ministarstvo privrede je formiralo Komisiju za izbor korisnika poticajnih sredstava, koja je nakon dostavljenih prijava konstatovala ukupan broj prijavljenih privrednih subjekat sa urednom dokumentacijom, te sačinila prijedlog korisnika i iznos poticajnih sredstava, po svakom pojedinačnom programu. Nakon toga je Ministarstvo privrede utvrdilo prijedlog korisnika i iznos poticajnih grant sredstava i prijedlog Odluke o dodjeli poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede za 2018. godinu dostavilo na Vladu, sa aplikantima koji jesu i koji nisu ispunjavali uslove. Nakon što je ministar Šabić prezentirao materijal i obrazložio ga, Vlada je isti usvojila jednoglasno. Dakle, nije tu bilo privilegovanih, već su se samo poštovali uslovi javnog poziva. Ne mogu neke firme biti diskriminirane ako ispunjavaju uslove, bez obzira na to ko im je vlasnik.

Ranije ste napominjali da će Vlada KS, dok ste vi na čelu, započeti određene projekte za koje vam nije bitno ko će presijecati vrpce. Koji su to projekti i u kojoj su trenutno fazi?

Tako je. Započeli smo neke projekte koje ćemo ostaviti našim nasljednicima i na koje se ponosimo, a neke smo uspjeli i završiti ili privesti kraju. Započeli smo projekat e-pisarnica i e-vlada, završen je javni poziv i u toku je implementacija tog projekta, očekujem da bi se mogao početi primjenjivati u Kantonu Sarajevo od 01.01.2019. godine. Tu će se svakako praviti velike uštede kada je potrošnja papira u pitanju. Projekat “Pametno Sarajevo” je pokrenut, izrađen je projektni zadatak i ove sedmice bi se trebao objaviti javni poziv za izradu studije. Na Južnoj longitudinali završena je jedna dionica i raspisan tender za dionicu do Ulice Hamdije Čemerlića. Počela je izgradnja I transverzale i nastavak radova na izgradnji IX transverzale. U toku je izdavanje građevinske dozvole za podzemnu garažu G3 u Kolodvorskoj ulici. Također, radimo na stvaranju uslova za početak rekonstrukcije postojeće tramvajske pruge. U toku su pripreme za tendersku dokumentaciju za izbor izvođača radova, nakon što smo završili potrebnu projektnu dokumentaciju. Nastavili smo sa izgradnjom biciklističkih staza, na radovima na rekonstrukciji i zoniranju vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo. Što se tiče rekonstrukcije prihvatilišta za pse, završena je projektna i pripremljena tenderska dokumentacija za izbor izvođača radova. Dakle, kao što vidite, puno smo toga uradili za šest mjeseci.

Smatrate li da će budući saziv Vlade KS biti zadovoljan stanjem koje ste ostavili?

U svakom slučaju stanje će biti bolje od onoga što sam ja naslijedio. Po preuzimanju dužnosti nisam zatekao ni projektnu dokumentaciju ni raspisane tendere, a mi ćemo te završene procedure ostaviti novoj Vladi. Osigurali smo i kredit iz EBRDa za rekonstrukciju tramvajske pruge, za kupovinu novih vozila, tramvaja i trolejbusa, kao i novac za izgradnju tunela Kobilja glava i za IX transverzalu. Na novoj Vladi je samo da provede realizaciju navedenih aktivnosti i projekata.

Kakve su Vaše ambicije za period nakon premijerskog mandata?

Za razliku od nekih političara koji ne znaju raditi ništa drugo osim da se bave politikom, ja mogu obavljati i druge poslove iz oblasti za koju sam se obrazovao. Želio bih da se vratim struci koju volim.