Odanim kadrovima
1.1k

Pogledajte kome je Vlada KS podijelila poticaje, na listi i firma Nedžada Brankovića

Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je krajem oktobra na jednoj od sjednica donijela odluku o dodjeli sredstava za poticaj male privrede. Ništa neobično ne bi bilo da među firmama koje su dobile poticaj ponovo nije i firma Nedžada Brankovića, bivšeg premijera FBiH koji je i dugogodišnji kadar SDA.

Jedanaest kompanija je dobilo poticaj za subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima, među kojima je i firma Saraj Inženjering koja je dobila nešto više od 37.000 KM. Na fotografiji ispod pogledajte koje su još kompanije dobile poticaj u vidu subvencioniranja kredita.

Spomenuta firma je i 2017. godine dobila poticaj Vlade KS pa je tadašnji premijer povukao tu odluku, poručujući da je sramna.

Žurnal je prije nešto više od godinu dana objavio informaciju da je firmi Saraj Inženjering dodijeljeno blizu 40.000 KM bespovratnog budžetskog novca, ali je premijer Konaković povukao tu odluku kazavši tada: "Kada nekom stranačkom kolegi ili bivšem stranačkom kolegi dodijelite neka sredstva to može izazvati konotacije koje prouzrokuju sumnju u instituciju. Ovdje se suočavaju zakon i moral, a kad se te dvije stvari sučeljavaju, ja sam prije na strani morala", poručio je Konaković prije nešto više od godinu dana.

Iako je ta odluka bila suspendovana, praksa istog postupanja nastavljena je i u ovoj godini.

Sada se ne može raditi o previdu ili činjenici da ministri u Vladi KS nisu znali ko je osnivač ili vlasnik firme kojoj se dodjeljuju poticaji.

Branković se i u sudskom registru vodi kao osnivač i vlasnik Saraj Inženjeringa. Da je Branković još uvijek blizak i odan stranački kadar SDA pokazuje i fotografija iz izbornog štaba SDA u noći izbora, kada se slavilo nakon objave rezultata, gdje je među najodanijim kadrom bio i bivši premijer FBiH Nedžad Branković.

Odluka o dodjeli sredstava je stupila na snagu danom donošenja, kako je navedeno i u ugovoru, iako još nije objavljena u Službenom listu, a kako nezvanično saznajemo novac je već uplaćen.