BiH
95

Zolić: RS nema pravo objaviti rezultate popisa, ne znam odakle entitetu ti podaci

Piše: Er. M.
Hasan Zolić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Hasan Zolić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Profesor statistike i demografije i bivši direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Hasan Zolić kazao je za Klix.ba kako Republika Srpska nema zakonsko pravo da objavi rezultate popisa. On se pita i odakle manjem bh. entitetu podaci o popisu koji su pod direktnom ingerencijom Agencije za statistiku BiH.

Zolić je kazao kako je popis svugdje u svijetu državni projekat te da se država pojavljuje kao subjekt kada je u pitanju popis i rezultati popisa.

"Ne može se jedan dio države samostalno ovlastiti i objaviti te podatke. Isto tako u Zakonu o popisu stanovništva je konkretno rečeno da je Agencija za statistiku BiH jedina mjerodavna da objavi podatke o popisu. Tako da po zakonu RS ne može publikovati podatke", rekao je Zolić.

On je dodao da je zakon precizirao i da entiteti mogu raspolagati podacima samo uz saglasnost Agencije za statistiku BiH.

"To je utvrđeno Zakonom o popisu i taj zakon su usvojili i zastupnici iz RS-a. Tako da nema mogućnosti da RS objavi svoju rezultate osim ako neće prekršiti zakon i pravila koja važe", ističe Zolić.

On je istakao i kako mu je nepoznato odakle RS-u uopće podaci s obzirom na to da se ti podaci još obrađuju i da s njima rade eksperti iz Italije.

"Mene čudi da oni mogu govoriti o podacima koji su pod ingerencijom Agencije za statistiku BiH. Pitam se samo odakle im jer ovo sve što se daje jesu samo procjene, ali oni izgleda imaju sirove podatke kojima raspolažu", kazao je.

Dodaje i kako Narodna skupština RS-a nema zakonsko pravo da uopće raspravlja o popisu.

"Oni ruše zakon i daju pravo Zavodu za statistiku RS-a da se ponaša onako kako se ponaša. Neka samo pročitaju Zakon o popisu i sve će im biti jasno", zaključio je Zolić.